Extrem de raspandit si nu foarte scump, macroul este sanatos mai ales prin prisma acizilor grasi omega 3 pe care ii contine, adesea transformati in supliment.
Cat priveste vitaminele, macroul contine niacina (Vitamina B3), colina, folati, Vitamina E, Vitamina D, Vitamina A, Vitamina K, C si B12.
Ingrediente:
– 4 bucati peste macrou,
– 4 linguri ulei,
– 1 bucata lamaie,
– 1 bucata ceapa rosie,
– 4 bucati rosii (pulpa pasata),
– 1 lingurita amidon,
– 150 ml apa,
– sare si piper dupa gust,
– 1 legatura de patrunjel.
Cum se prepară?
1. Pestele se spala, se curata de intestine si se portioneaza in bucati potrivite.
2. Lamaia se taie felii subtiri si se introduce in fiecare bucata de peste.
3. Ceapa se taie marunt si se caleste in ulei timp de 2-3 minute.
4. Adaugam pulpa de rosii si se continua fierberea maxim 10 minute.
5. Sosul obtinut se amesteca cu amidonul dizolvat in apa.
6. Adaugam sare, piper dupa gust apoi il turnam intr-o tava.
Asezam bucatile de peste in sos si introducem tava in cuptorul preincalzit (la 160 grade Celsius) pentru 25-30 min. Se presara cu patrunjel maruntit si se serveste.
De ce sa consumi macrou?
Macroul este indicat in caz de artrita, pentru ca reduce durerea, rigiditatea arterelor, ceea ce face din acest tip de peste un adevarat supliment la medicamentele pentru artrita.
Macroul, consumat frecvent, previne si cancerul, luptand atunci cand boala s-a instalat deja, mai ales in caz de cancer mamar, de colon si prostata.
Macroul este indicat si in cazul in care se doreste slabirea, ajutand la descresterea tesutului adipos. Tot macroul regleaza metabolismul, scazand si nivelul zaharului din sange pe timpul noptii.
Acelasi tip de peste este indicat si in pastrarea sanatatii mintale, mai multe studii aratand ca exista o legatura intre uleiul de peste si un risc scazut de depresie, suicid, schizofrenie si Alzheimer.
In plus, macroul intareste si sistemul imunitar, imbunatatind toate functiile organismului, gratie vitaminelor si nutrientilor continuti.
In afara acizilor grasi omega 3, macroul mai contine si proteine. O portie de 85 de grame are 21 de grame de proteine, care sunt necesare muschilor.
In ceea ce priveste nutrientii continuti, acestia sunt calciul, potasiul, seleniul si magneziul, care ajuta la o buna functionare a organismului si sunt importanti pentru inima, oase, dinti, nervi si muschi.