Ca să faci iaurt natural acasă la tine ai nevoie de:
1 litru şi jumătate de lapte dulce nepasteurizat
3 linguri de iaurt simplu (gras sau degresat, nu contează)
o oală mare
o cratiţă mai mică
1 lingură
Cantităţile sunt relative, dacă vrei să faci mai mult sau mai puţin iaurt, poţi ajusta după caz cantitatea de lapte sau de iaurt adăugat.
Unele dintre etape nu sunt neapărat necesare, dar dacă vrei să obţii un iaurt delicios şi fără bacterii „rele”, este bine să sterilizezi chiar tu laptele, la bain marie.
Dacă vrei să sari peste această etapă, nu trebuie decât să pui laptele într-o oală şi să-l laşi puţin pe baie de apă caldă, pentru ca proteinele din interior să fie mai pregătite de fermentaţie.
Pune lingurile de iaurt în lapte şi amestecă bine, pentru omogenizare.
Acopera vasul şi lasă oala undeva unde poate sta la cald.
Nu se pune la frigider, deoarece procesul de fermentaţie este mult încetinit.
După câteva ore, cca 7, iaurtul s-a separat de zer şi este gata de consum.
Dacă nu ai cum să laşi vasul la cald, lasă-l la temperatura camerei până a doua zi dimineaţa.