Detoxifica ficatul, stimulează producția de bilă, regleaza nivelul de colesterol, trateaza alergiile, si este de mare ajutor pentru femeile gravide și femeile aflate în menopauză.

Rețetă de sirop

Ingrediente

4 portocale felii
3 litri de apă
400 flori de papadie galbene
4 lămâi tăiate felii
Adaugă ingredientele în apă și lasă-le astfel timp de 24 de ore. Apoi, se adaugă 2 căni de zahăr, și se fierb timp de o jumătate de minut. Când amestecul devine gros și siropos, se îndepărtează de la căldură, și se toarnă în borcane sterilizate. Folositi-l pentru a trata răceli comune, tuse persistente, și bronșită.

Rețetă de ceai

Ceaiul de papadie se face din radacini uscate, tocate, si de frunze de papadie mixte. Ia o jumătate de linguriță de amestec și adăuga-l la un pahar de apă pentru a prepara ceai.

Poti amesteca, de asemenea, 60 de grame de acest amestec cu 30 de grame de rădăcini de păpădie uscata. Se adaugă amestecul la 2,5 uncii de apă, și un pic de sare. Se fierbe timp de 20 de minute. Apoi se bea un pahar de trei ori pe zi.

Păpădie – beneficii şi proprietăţi

Păpădia este o plantă perenă ierboasă, care creşte până la înălţimi de 10-30 cm. Frunzele adânc zimţate se desprind de la bază, iar singura floare galbenă apare în aprilie şi mai. Floarea este urmată de seminţe, fiecare încununată de perişori moi, care sunt luate de curenţii de aer, ajutând la răspândirea plantei.

În scop teraputic se recoltează rădăcina şi frunzele, care sunt uscate pentru a fi folosite la infuzii, extracte buvabile şi capsule.

Păpădia – Compoziţie

Rădăcina şi frunzele sunt bogate în fructoză şi insulină; conţin principii active (lactone sesquiterpenice), acizi fenolici şi steroli. Frunzele au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine.

Administrare

Pentru detoxifiere şi pentru îmbunătăţirea funcţiei ficatului se pot consuma frunzele crude (sub formă de salată), de 2-3 ori pe zi, înaintea meselor. Extern, se aplică cataplasme (fruze zdrobite) pentru ameliorarea eczemelor, psoriazisului, arsurilor infectate etc.

Siropul de papadie se prepară din toată planta (cu tot cu rădăcina), culeasă cu grijă să nu se rupă pentru a nu lăsa să se scurgă latexul, conservând principiile active ale plantei, se spală bine cu apă rece, apoi se toacă mărunt şi se pune într-un borcan cu tot cu latexul scurs, cu mai mult de jumatate miere de albine, amestecând bine conţinutul, se acoperă şi se lasă la macerat 2 săptamani, apoi se consumă câte 1-2 linguriţe de 2- 3 ori pe zi timp de 2- 3 săptămâni; benefic pentru bolile tubului digestiv, boli hepato-biliare.

Tintura de păpădie se administrează câte o linguriţă dizolvată în jumatate pahar de apă, de 3-4 ori pe zi şi are efect antidiabetic, aperitiv, colagog, depurativ, hipocolesterolemiant, laxativ.

Păpădia – Precauţii şi contraindicaţii

Nu folosiţi păpădia pentru a îmbunătăţi secreţia biliară fără recomandarea unui medic, pentru că problema poate fi de fapt un blocaj sever al căilor biliare, afecţiune pentru care păpădia este contraindicată.