Nu este doar în capul tău: o schimbare a vremii îți poate afecta mintea și corpul. Fiecare sezon vine cu propriul set de provocări – mai puține ore de lumină naturală și modificări ale presiunii aerului, umidității și temperaturii, pentru a numi câteva. Schimbările meteo provoacă dezechilibre în substanțele chimice ale creierului care pot declanșa migrene și s-a raportat că aproximativ 7% dintre oameni suferă de tulburări afective sezoniere în lunile de toamnă și iarnă. Am cerut experților să explice cele mai frecvente moduri în care vremea afectează sănătatea și cum să rămânem sănătoși și în siguranță în fiecare lună a anului.
1. Starea de spirit
Cu mai puțină lumină solară, toamna și iarna, este posibil să experimentați o scădere sezonieră. „Lumina este unul dintre cei mai importanți factori ai dispoziției”, spune Patricia Farrell, dr., psiholog în Tenafly, NJ. Mai puține ore de soare vă pot perturba ceasul intern și pot provoca o dispoziție scăzută, care este un simptom al tulburării afective sezoniere.
La fel se poate întâmpla și în zilele ploioase.
2. Inima
Temperaturile extreme pot provoca o presiune asupra inimii, ceea ce poate crește riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral la persoanele care au deja ateroscleroză, o acumulare de placă, colesterol și / sau grăsimi pe pereții arterelor. Temperaturile reci determină restrângerea vaselor de sânge, ceea ce face ca inima să pompeze mai greu sângele.
În zilele foarte reci sau călduroase, evitați suprasolicitarea. În astfel de condiții nu faceți efort, mai ales dacă nu faceți exerciții fizice în mod regulat, spune Jennifer Haythe, MD, codirector al Columbia Women’s Heart Center de la Columbia University Medical Center. De asemenea, preveniți supraîncălzirea evitând soarele direct în cele mai fierbinți ore ale zilei (la prânz până la 15:00).
3. Alergii sezoniere
Vremea influențează severitatea sezonului alergic, deoarece simptomele sunt cauzate în principal de polen și mucegai (interior și exterior), care sunt afectate de temperatură și umiditate. De exemplu, o iarnă mai caldă decât de obicei face ca arborii să polenizeze mai repede, provocând simptomele să apară mai devreme și să dureze mai mult; vremea caldă de primăvară poate duce la perioade mai intense de polen eliberat, spune Kenneth Mendez, președinte și CEO al Asthma and Allergy Foundation of America.
Ploaia poate fi o binecuvântare sau un deranj pentru persoanele care suferă de alergii sezoniere, în funcție de momentul în care se întâmplă. Acest lucru favorizează creșterea rapidă a plantelor, ceea ce poate determina apariția rapidă și intensă a simptomelor alergice. Dar ploaia poate ușura temporar mâncărimea ochilor și curgerea nasului prin spălarea polenului din aer. Vremea uscată și cu vânt poate provoca o creștere a simptomelor; vântul răspândește polen și mucegai.
4. Afecțiuni ale pielii
Iarna este adesea sezonul nemulțumirii pielii. „Aerul uscat de afară și căldura interioară fac ca pielea să piardă umezeala și să devină roșie și uscată”, spune dermatologul David Bank, MD. Multe afecțiuni comune ale pielii pot fi exacerbate, inclusiv rozacee, eczeme și psoriazis. La celălalt capăt al spectrului, temperaturile fierbinți și soarele pot, de asemenea, agrava aceste afecțiuni (și pielea în general) prin dilatarea vaselor de sânge și creșterea fluxului sanguin către piele.
Hidratează și protejează! Dacă vă aflați într-un climat uscat sau în timpul anotimpurilor cu umiditate scăzută, luați în considerare utilizarea unui umidificator. Când sunteți în aer liber, purtați protecție solară (chiar și iarna) și, dacă este vânt, protejați-vă fața cu o eșarfă pentru a preveni crăparea.
5. Dureri
Când oamenii spun „simt că o să plouă”, există ceva adevăr. O scădere a presiunii barometrice poate determina părțile absorbante de șocuri ale articulațiilor să devină extinse și dureroase, spune Vinicius Domingues, MD, reumatolog în Daytona Beach, FL. De asemenea, vremea rece poate strânge mușchii.
Căldura mărește fluxul sanguin, stimulează receptorii pielii care îmbunătățesc toleranța la durere și relaxează mușchii. Ținând pasul cu o rutină de exerciții, puteți evita simptomele. Articulațiile și mușchii inactivi pot deveni rigizi și dureroși. S-a demonstrat că yoga îmbunătățește durerile cronice de spate și gât, precum și disconfortul cauzat de artrita reumatoidă și osteoartrita.
6. Astm
Vremea extremă – căldură și umiditate ridicată, vânt uscat, ploaie și aer rece – pot declanșa un atac de astm, spune Mendez. Astmul este o inflamație a căilor respiratorii, iar vremea extremă schimbă tipul de aer pe care îl respirați, ceea ce poate irita căile respiratorii.
Aerul foarte umed, de exemplu, este mai greu de respirat. Aerul rece și uscat deshidratează tuburile bronșice (o parte a căilor respiratorii), determinându-le să se restrângă și să restricționeze fluxul de aer. Alergenii aerieni (polen, mucegai) pot provoca, de asemenea, o erupție de astm.
Persoanele cu astm ar trebui să urmărească previziunile și să limiteze activitatea în aer liber atunci când factorii declanșatori sunt cei mai puternici.
7. Dureri de cap și migrene
O scădere a presiunii barometrice, care se întâmplă înainte ca o ploaie sau o furtună să înceapă, este un predictor foarte puternic al unui atac de migrenă la unii oameni. Într-un studiu, aproape două treimi dintre persoanele cu migrene au avut dureri atunci când presiunea barometrică a scăzut, posibil din cauza unui efect asupra receptorilor sensibili la presiune din creier. S-a dovedit că atât vântul, cât și lumina soarelui (chiar și o scurtă expunere de 5 până la 10 minute la lumina directă a soarelui) declanșează migrene .
Deshidratarea cauzată de căldură și umiditate ridicată poate fi un alt factor declanșator pentru migrene și dureri de cap, în general, deoarece deshidratarea poate juca un rol în procesul inflamator general, spune Noah Rosen, MD, director al centrului pentru dureri de cap de la Northwell Neuroscience Institute din Great Neck, NY
Deoarece vremea este doar un factor declanșator, limitarea expunerii la alți factori declanșatori (cofeină, alcool, aditiv alimentar MSG) poate preveni sau diminua un atac cauzat de o scădere a presiunii barometrice. Indiferent de sezon, purtați ochelari de soare și rămâneți hidratat. Consumul de fructe și legume care conțin mai mult de 90% apă, cum ar fi pepene verde și castraveți, poate ajuta, de asemenea.