Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire pe 25 martie a fiecarui an. Semnificatia acestei sarbatori este reprezentata de momentul in care Arhanghelul Gavril o anunta pe Fecioara Maria ca va da nastere Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Crestinii tin cu sfintenie aceasta sarbatoare avand in vedere faptul ca la noua luni distanta, domnul nostru Iisus Hristos se naste. Nu doar biserica ortodoxa, ci si cea catolica sustine faptul ca Buna Vestire a avut loc la Nazaret.

Singurul aspect care difera este locatia exacta in care aceasta minune s-a intamplat. Crestinii de credinta catolica sustin faptul ca Buna Vestire a avut loc la Bazilica Bunei Vestiri, pe cand crestinii ortodocsi considera ca totul s-a petrecut la Biserica Ortodoxa Greceasca a Bunei Vestiri.

In popor, Buna Vestire poarta si numele de Ziua Cucului, datorita faptului ca aceasta zi reprezinta primul cantec pe care cucul il canta in acel an, astfel anuntand venirea primaverii.

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire. Pe langa semnificatia religioasa, in ziua de Buna Vestire, in unele zone din tara, se credea ca in momentul in care o persoana il auzea pentru prima oara cantand in acel an, omul trebuia sa numere de cate ori acesta canta.

Astfel, omul afla cati ani mai are de trait. Din punct de vedere religios, dupa fix noua luni de la aceasta sarbatoare, s-a nascut Mantuitorul Iisus Hristos si, tocmai din acest motiv, crestinii respecta aceasta sarbatoare cu sfintenie.

Traditii si obiceiuri de Buna Vestire. Ce sa nu faci de Buna Vestire:

– Sa nu te certi cu nimeni! Daca te certi cu cineva din familie in aceasta zi sfanta, nu te vei intelege cu acea persoana tot anul.

– Nu spala haine sau vase in ziua Bunei Vestiri. Este o zi extrem de importanta, in care oamenii merg la biserica si spun rugaciuni pentru Fecioara Maria.

– Nu e bine ca in aceasta zi importanta sa asculti cantatul cucului in aceleasi haine pe care le-ai purtat cu o zi in urma. Ziua trebuie intampinata in spirit vesel si cu haine noi, de sarbatoare.

– Nu este bine sa iesi din casa flamand in aceasta zi. Este bine sa mananci ceva inainte sa mergi la biserica, daca vrei sa fii bucuros si fericit tot anu