Aromate, tonice, vindecatoare si foarte decorative, florile de salcam sunt recunoascute pentru eficienta lor terapeutica. Preparatele pe baza de salcam (infuzie, macerat, tinctura, pulbere) sunt alcalinizante, sedative, detoxifiante, antispastice şi sunt utilizate în tratarea multor boli, mai ales în cele ale sistemului nervos, digestiv şi în afecţiunile genitale.

Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicinale la inceputul sau la mijlocul infloritului, dar numai pe vreme bine insorita . Se culege floare cu floare din inflorescenta. Se usuca apoi la umbra, in straturi subtiri, in incaperi bine aerisite sau in poduri de case acoperite cu tabla. Se pastreaza de preferinta in saculeti de panza.

Afecţiunile sistemului nervos

Acţiunile asupra sistemului nervos se manifestă prin capacitatea de a linişti, de a calma şi de a tonifia organismul aflat în diferite stări nevrotice. Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecţiuni psihosomatice care apar drept consecinţe directe ale unor tensiuni sufleteşti.

Din experienţe îndelungate s-a constatat că aceste afecţiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin:

inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniştitoare asupra psihicului, recomandându-se scurte plimbări prin preajma salcâmilor înfloriţi;

– aromatizarea camerei de lucru şi de dormit cu buchete de flori proaspete;

– consumul unei infuzii din flori uscate (o lingură la 200 ml apă clocotită), luată în 3 reprize pe zi, într-o cură de 3 săptămâni, înlocuind total apa de băut;

– consumul zilnic a unui macerat la rece din flori ţinute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 linguriţe pe zi;

tinctură din 20 de grame flori uscate care se macerează în 100 ml alcool 70 grade, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de două ori câte 10 picături.

În tratamentul extern al bolilor sistemului nervos sunt recomandate băi generale cu extracte din flori.

Boli digestive

În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acţiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici care acţionează ca hipoacidifianţi. Bune efecte se constată în combaterea arsurilor de stomac (pirozis), apărute mai ales noaptea, cu localizări retrosternale, datorate hiperacidităţii.

De asemenea sunt atenuate durerile în ulcerul gastric şi duodenal, în gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii după mese copioase cu alimente grase, în insuficienţă hepatică, crampe abdominale şi hernie hiatală.

Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu încredere folosind o infuzie din amestec, în părţi egale, cu flori de salcâm şi frunze de dud bogate în carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperacidităţii gastrice. Se pune o linguriţă din amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, după mesele principale, în cure de lungă durată.

Putem folosi si pulberea de flori de salcam, cate o lingurita inainte de fiecare masa, timp de o luna. Pulberea se obtine macinand florile bine uscate in rasnita de cafea. Se pastreaza la rece, in borcane bine inchise, dar nu mai mult de doua saptamani, perioada dupa care isi pierde din proprietati.

În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece, minimum 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

Afecţiunile genitale

In cazul in care te confrunti cu afectiuni genitale, precum vaginita sau candidoza, se prepara o infuzie concentrată din 4 linguri de flori uscate si maruntite la 250 ml de apa, cu care se fac spalaturi vaginale de 3 ori pe zi, ultima inainte de culcare. Este un tratament excelent în aceste afecţiuni, pentru că, pe lângă faptul că are efecte antimicotice puternice, salcâmul nu distruge flora normală, putând fi folosit pe termen lung.

Migrene

Nimic nu este mai neplacut decat sa te apuce o durere de cap insuportabila exact atunci cand lucrezi sau incerci sa te simti bine in compania prietenilor. Infuzia de flori de salcam are efecte calmante si poate ameliora migrenele.

Insomnie

Daca suferi de insomnie sau ai un somn agitat si nu reusesti sa te odihnesti in timpul noptii, poti combate aceste stari neplacute cu ajutorul florilor de salcam. In fiecare seara, inainte de a merge la culcare, este bine sa bei o cana cu ceai de flori de salcam. Acesta va actiona asupra sistemului nervos si te va ajuta sa te relaxezi si sa te odihnesti.