Deși multă lume le consideră nefolositoare și le aruncă, cojile de nuci au, datorită compoziției lor, câteva calitați extraordinare.

Administrate sub formă de ceai, cojile de nucă ajută la curățarea sângelui și la subțierea sângelui îngroșat, la întărirea imunității, la îmbunătățirea funcției ficatului și a tranzitului intestinal, la calmarea tusei, la ameliorarea și tratarea afecțiunilor digestive, a diabetului și hipertensiunii.

Acestea au efecte depurative, stimulente pentru tiroidă, antifungice, bactericide, antiseptice intestinal, dezinfectante gastro-intestinale și renale, vermifuge, tonic-amare, hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente și calmante.

Ceaiul din coji de nucă este deasemenea indicat persoanelor care suferă de avitaminoze, celor cu deficiență de calciu sau celor cu imunitatea scăzută. În cazul lipsei de calciu, bea zilnic o jumătate de litru sau un litru de ceai din coji de nuci.

Tratamente cu coji de nuci
1.Decoct pentru calmarea tusei
Decoctul se prepară dintr-o mână de coji de nucă la două căni cu apă. Se fierbe timp de zece minute, se strecoară, se lasă la răcit și se bea neîndulcit. Pentru un efect și mai puternic, se pot adăuga și câteva coji de ceapă.

2.Sirop pentru creşterea imunităţii
Se sparg uşor cu ciocanul 10 nuci (doar cât să obţineţi o mică fisură) şi se pun la fiert în jumătate de litru de apă. Se mai adaugă 10 linguri de zahăr şi se lasă să fiarbă la foc mic până capătă consistenţa şi culoarea siropului. Acest sirop este foarte bun şi pentru răceală şi tuse.

3.Macerat pentru curățarea sângelui
Se toacă mărunt coaja de la 14 nuci uscate și se pune la macerat vreme de 2,5 luni cu 500 ml de țuică. Se ia câte o lingură de macerat, dimineața pe stomacul gol, pentru curățarea vaselor de sânge, tromboză, chisturi, depuneri de săruri sau tumori.

4.Infuzie pentru afecțiunile stomacului
Se prepară o infuzie din membranele uscate (pereții interni care despart miezul) a patru nuci și o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat o oră, apoi se strecoară și se ia câte o lingură dimineața, pe stomacul gol.

5.Tinctură pentru afecțiuni digestive, diabet sau hipertensiune
Pregătește o tinctură tot din membranele uscate ale nucilor. Toacă-le mărunt și umple un borcan de 500 ml. Adaugă apoi țuică și lasă la macerat 21 de zile.

Strecoară într-o sticluță închisă la culoare. Consumă o lingură diluată cu jumătate de pahar de apă, cu o jumătate de oră înainte de a lua masa.

6. Sirop pentru oboseală, imunitate scăzută, boli de stomac
Folosește 2 pumni de coji de nuci verzi tocate mărunt și 1 litru de apă ca să prepari un sirop. Fierbe-le 10 minute, apoi adaugă 3 cuișoare.

Lasă să se răcească, strecoară și adaugă apoi 1 kg de zahăr sau miere de albine. Pune-l în sticle de culoare închisă și ia câte o linguriță după masă, de 3 ori pe zi.

7. Macerat pentru varice, dermatoză, dureri reumatice
Se aplică pe zonele afectate macerat din coji de nuci verzi, sau se fac frecții cu acest macerat. Se umple un borcan pe un sfert cu coji tocate mărunt și peste ele se toarnă oțet de mere. Se lasă 2-3 săptămâni la macerat.