Merele, cele mai consumate fructe de pe planetă, nu sunt doar alimente, ci şi medicamente extrem de puternice. Merele „ţărăneşti”, mai micuţe şi mai modeste la înfăţişare, sunt cele mai valoroase din punct de vedere terapeutic.

Alegeţi merele bine coapte, cu o coajă intens colorată, care indică o concentraţie ridicată de substanţe cu efect anticancerigen şi antioxidant.

Cura cu mere rase şi miere
Se consumă minimum 400 gr. de mere rase, cu tot cu coajă, amestecate cu puţină miere lichidă – este recomandată în mod special mierea de mană – cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei.

Tratamentul durează cel puţin 10 zile şi poate fi reluat după o pauză de 4 zile, la nevoie.

Mierea de mană, obţinută de pe frunzele de fag, de frasin şi de stejar, are proprietăţi laxative mult mai puternice decât celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv şi favorizează eliminarea toxinelor din corp.

Cura cu mere rase şi miere are efecte terapeutice deosebite:

Constipaţie
Cura cu mere rase şi miere este unul din cele mai simple şi mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Merele proaspete, mâncate cu coajă cu tot, stimulează digestia şi au un efect uşor laxativ.

Acizii organici, enzimele şi zaharurile complexe din aceste fructe contribuie la normalizarea florei intestinale, în timp ce fibrele alimentare acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin.

Înviorează întreg organismul
Senzaţia de epuizare fizică şi intelectuală se manifestă prin lipsă de concentrare, oboseală şi moleşeală. O astfel de senzaţie este produsă de stres.

În asemenea situaţii, merele combat oboseala, deoarece fructoza pătrunde rapid în sânge şi ne încarcă cu energie, şi pentru că efectul tonic al cantităţii mari de apă (75-90%) înviorează întreg organismul.

Vă pune în mişcare
Dacă vă treziţi greu dimineaţa şi sunteţi somnoroşi, ar trebui să apelaţi la acest remediu din mere şi miere. Alături de hidrații de carbon, substanţele componente din mere vă înviorează dimineaţa, când nivelul glicemiei este scăzut (vitamina C susţine acest efect).

Alină durerile musculare
Carenţa temporară de calciu, magneziu şi fosfor poate produce membre amorţite sau furnicături în mâini şi picioare. Combinaţia de mere rase şi miere oferă aceste substanţe într-o formă pe care organismul o poate valorifica direct.

Inactivează agenţii cancerigeni din fumul de ţigară
Catehinele, o categorie de substanţe conţinută în coaja merelor, inactivează în mare măsură cei peste 60 de agenţi cancerigeni existenţi în fumul de ţigară – de la diversele gudroane, la cadmiul pe care acesta îl conţine.

Deşi nu vă ajută să fumaţi fără probleme de sănătate, merele reduc mult efectele nocive ale acestui viciu.

Previne osteoporoza
Polifenolii continuti în coaja merelor sunt substanţe care pur şi simplu stopează procesele de fragilizare a oaselor, arată un studiu de medicină experimentală făcut în Statele Unite.

Tratează reumatismul
Merele sunt alimente cu o intensă acţiune antiinflamatoare articulară. Fenolii, mai exact substanţele care dau aroma merelor, au efecte antiinflamatoare articulare comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteză, tratând artrita reumatoidă, artroza, bolile reumatice în general. În aceste cazuri, se consumă 800 gr. de fructe pe zi, pe o perioadă de 4-8 săptămâni.

Tratează gingivitele, paradontoza
Substanţele din merele de culoare roşie, cât mai închisă, au efecte antiinflamatoare şi cicatrizante gingivale. Consumate nedecojite şi tăiate în felii subţiri sau date prin răzătoare, dimineaţa şi seara, în cure de minimum o lună, merele tratează cu succes aceste afecţiuni.

Pentru ca taninurile din coaja merelor să ajungă în contact cât mai îndelungat cu gingia, fiecare înghiţitură va fi mestecată de măcar 30 de ori.

Precauţii

Merele vor fi consumate cu precauţie de persoanele care suferă de gastrită, de colită de fermentaţie, de sindrom al colonului iritabil, de diaree cronică (pot agrava simptomele acestor afecţiuni).