Sfecla roșie este o leguma deosebit de sanatoasa care se foloseste in medicina naturista ca mijloc de tratament pentru un spectru larg de boli si afectiuni.

Culoarea rosie specifica se datoreaza antocianinelor, substante care poseda proprietati anticancerigene puternice.

Sfecla mai contine si betaina, o substanta antiinflamatoare naturala care sprijina sanatatea sistemului cardiovascular.

Aceasta leguma mai contine si vitaminele B1, B2, B12 si C, precum si minerale esentiale ca magneziu, potasiu, fosfor, cupru, iod si fier, fiind astfel si un remediu bun impotriva anemiei.

Sfecla se foloseste deseori in curele de detoxifiere. Aceasta contine antioxidanti puternici, precum si celuloza si pectina, un tip de fibre alimentare care imbunatatesc functia digestiva.

Consumul regulat de sfecla previne si bolile hepatice, ajutand in special la prevenirea bolii de ficat gras. Sfecla sprijina si performanta sportiva, imbunatatind rezistenta la efort.

Sfecla stimuleaza circulatia sanguina, regleaza colesterolul si tensiunea arteriala si stimuleaza functia hepatica. Protejeaza vasele sanguine si incetineste procesul de imbatranire.

Sfecla combate osteoporoza. In sfecla exista siliciu, care ajuta organismul sa asimileze calciul. Cel din urma asigura sanatatea oaselor si astfel osteoporoza va fi prevenita.

Sfecla poate fi consumata fiarta, coapta sau in stare cruda. Desigur, cel mai sanatos este sa mananci sfecla cruda si sa bei sucuri proaspete de sfecla.

La prepararea sfeclei, nu arunca frunzele; adauga-le si pe ele la mancaruri, deoarece sunt foarte bogate in potasiu (644 mg. la ½ de cana).

Potrivit unor studii, consumul de alimente bogate in potasiu si reducerea cantitatii zilnice de sodiu pot reduce riscul de boli cardiovasculare si de accidente vasculare cerebrale cu pana la 21%.