Mărarul verde, cu aroma sa proaspătă și gustul distinct, adaugă un plus de savoare în multe dintre preparatele noastre preferate. Totuși, este o plantă delicată, iar menținerea prospețimii sale pentru perioade lungi poate fi o provocare.

Cu toate acestea, există modalități simple și eficiente de a păstra mărarul verde și gustos pentru luni de zile, fără a fi nevoie să îl congelați.

1. Puneți-l într-un săculeț de plastic

– Culegeți mărar proaspăt din grădină sau achiziționați-l proaspăt de la piață. Selectați frunzele sănătoase și înlăturați-le pe cele veștejite sau cu pete.

– Spălați mărarul sub apă rece pentru a îndepărta orice urmă de pământ. Apoi, uscați-l cu grijă, folosind un prosop de bucătărie curat sau un șervețel de hârtie.

– Pentru a-l menține proaspăt, înfășurați mărarul într-un șervețel umed și puneți-l într-un săculeț de plastic, îndepărtând cât mai mult aerul posibil.

2. Păstrați-l în borcane de sticlă

Pentru a menține prospețimea mărarului, o alta metodă excelentă este să-l păstrați în borcane de sticlă. Iată cum să procedați:

– Spălați mărarul sub apă rece și lăsați-l să se usuce complet. Apoi, tăiați frunzele în bucăți mici sau lăsați-le întregi, în funcție de preferințele dvs..

– Umpleți borcanele de sticlă cu mărarul tăiat, având grijă să nu îl comprimați excesiv. Lăsați un spațiu mic în partea de sus a borcanului pentru a putea adăuga un strat subțire de ulei de măsline.

– Adăugați un strat subțire de ulei de măsline peste mărar pentru a-l proteja de aer și pentru a menține aroma sa proaspătă. Uleiul de măsline acționează ca o barieră naturală și previne oxidarea.

– Închideți bine borcanele cu capace etanșe pentru a preveni intrarea aerului. Așezați-le într-un loc răcoros și întunecat, de preferință într-o cămară sau în dulapul de bucătărie. Depozitarea într-un loc întunecat ajută la menținerea culorii verzi a mărarului.

3. Conservați-l cu sare grunjoasă

Mărarul se poate conserva la borcan și cu sare. Aș recomanda sarea grunjoasă, fără iod, deși conservarea mărarului nu implică fermentarea.

– Se pune într-un borcan o lingură de sare și se scutură puțin, să se răspândească într-un strat cât de cât uniform. Se continuă cu un strat de mărar tocat mărunt, care se presează bine cu lingura. Se mai pune o lingură cu vârf de sare, iar mărar, iar sare și tot așa. Ultimul strat trebuie să fie de sare.

– Dacă îl lăsăm de azi pe mâine, în borcan va mai încăpea mărar, pentru că, pe măsură ce sarea extrage apa din frunzele de mărar, acestea vor ocupa tot mai puțin loc. Odată umplut bine borcanul, se închide și se păstrează în cămară.

Cu aceste metode simple, puteți savura aroma și prospețimea mărarului verde pentru multe luni de acum înainte. Este o soluție eficientă și delicioasă pentru a vă bucura de această plantă minunată chiar și în afara sezonului de creștere.