De-a lungul timpului, unul dintre cele mai controversate subiecte când vine vorba despre Biserică a fost interzicerea intrării în Casa Domnului a femeilor care sunt perioada delicată a lunii.

Unii preoți spun că această interdicție trebuie să fie respectată, iar alții, din contră spun că acesta nu este un motiv întemeiat pentru a nu intra în Biserică. Dar care este adevărul până la urmă?

Sunt femei care refuza sa intre în biserica in perioada menstruatiei pe motiv ca sunt necurate. Altele, pentru ca asa au fost sfatuite. Oare simpla curgere a sangelui aduce necuratie? Sa ne desparta de Hristos trasaturile fiziologice feminine? Menstruatia, ca slabiciune a firii omenesti, poate fi pusa pe acelasi plan de egalitate cu un pacat savarsit cu voie?

Raspunsul la intrebarea „In ce consta necuratia femeii la ciclu?”, l-am gasit in Canonul 1 al Sfantului Atanasie cel Mare care spune: „… Spune-mi mie, iubite si prea cucernice, ce pacat, sau necuratie, are o scurgere fireasca. Aceasta ar fi tot asa ca si cum cineva ar voi sa aduca invinuire pentru secretia ce se elimina prin nari, si pentru scuipatul ce se elimina prin gura; dar avem sa spunem inca mai multe si despre curgerile din pantece, care sunt necesare celui viu pentru viata.

Ciclul lunar nu indeparteaza pe nimeni de la rugaciune. Nu cred ca cineva se opreste sau ar trebui oprit din vorbirea cu Dumnezeu din acest motiv. Sfantul Atanasie cel Mare vede in neparticiparea femeii la viata din biserica in perioada ciclului o amagire a diavolului care trebuie inlaturata.

De unde atunci neintelegerea legata de neparticiparea femeii in perioada menstruatiei la rugaciunea din biserica?

Este bine de știut faptul că Noul Testament nu opreşte femeia să între în Biserică în timpul ciclului menstrual. Astfel, femeia are voie să intre în biserică chiar şi în perioada aceasta, iar dacă se simte nedemnă sau necurată poate apela la duhovnic pentru a-i da dezlegare să intre sau să nu intre. Ideal este să nu mai credem în superstiții băbești.

,,Ideea necurăţiei femeii în perioada ciclului menstrual este una ce ţine de tradiţia iudaică şi de Vechiul Testament. Nicăieri în Noul Testament nu se spune că femeia este oprită de la a intra în biserică în perioada ciclului…’ a spus Îps Nifon al Târgoviştei, ierarh care s-a pronunţat ferm în favoarea primirii femeii la Liturghie.

Părintele Visarion Alexa consideră că nu are nicio relevanță dacă o femeie are menstruație sau nu într-o zi în care își dorește să intre în Biserică. Ciclul menstrual este un fenomen natural, care apare independent de voința femeii, așa că nu ar trebui să constituie un impediment pentru intrarea în Biserică sau pentru rugăciune.

Așadar, importantă este credința și rugăciunea, iar superstițiile și zicalele băbești trebuie să fie verificate în scrierile de specialitate sau întrebând un preot.