Nu mai da banii pe vopsele pentru ouă! Fa-o tu în mod natural folosindu-te de legume şi flori.

Ţi se pare complicat? Nu e deloc. Se aplică un singur principiu: cu cât ţii ouăle mai mult în apa cu atât mai intensă va fi culoarea.Dacă doreşti, înainte de a vopsi ouăle, desenează cu un creion sau o bucată de ceară forme, cuvinte sau desene. Ceara nu va permite culorii să penetreze coaja, aşa că desenul va fi vizibil. Folosind un creion, desenează imagini pe ouă şi apoi vopseşte-le. Desenul făcut cu creionul va fi accentuat de culoarea aplicată pe ou.

Totuşi cum se face?

Întâi spală ouăle în apă călduţă cu detergent pentru a îndepărta mizeria de pe ouă. Lasă ouale să se răcească. Încrede-te în judecata ta pentru a hotarî cât material pentru vopsit să foloseşti.De exemplu adaugă 2 sau 3 pumni de coji de plante într-o tigaie.

Adaugă apă astfel încât materialul pentru vopsit să fie acoperit. Lasă apa să fiarbă, apoi pune flacăra la foc mic. Lasă compoziţia la foc scăzut între 15 min si o oră, până când culoarea obţinută îţi place. Ţine minte că ouăle nu vor avea aceeaşi culoare ca şi cea a apei. Ia tigaia de pe foc

Pune mixtura obţinută într-un bol sau borcan suficient de adânc ca să poată acoperi ouale pe care vrei să le vopseşti.

Adaugă 2 3 linguriţe de oţet. Introdu ouăle în borcan.Lasă-le să stea acolo până când îţi place culoarea. Pentru o culoare intensă, puternică ar trebui să stea câteva ore, ba chiar ideal ar fi să le laşi peste noapte.

Pentru un aspect strălucitor după ce le scoti din mixtură şterge-le cu o bucată de şerveţel înmuiată în ulei.

Mai jos avem un tabel în care poţi vedea ce culori poţi obţine cu ce plante. Succes!

Culoare – Material posibil

Albastru – Mure conservate, frunze fierte de varză roşie
Maro sau Bej – Cafea instant, Ceai negru, coji fierte de nucă
Portocaliu – Coji de ceapă fierte, Morcovi
Verde – Frunze fierte de spanac
Rosu – Multe coji de ceapă fierte, cireşe conservate, zmeura
Mov sau violet – Vin rosu, ceai hibiscus

Iată câteva dintre ingredientele care le puteți utiliza în funcție de culorile pe care doriţi să le obțineţi

Pentru un roz deschis, puteți folosi suc de sfeclă roșie. Nu se fierb ouăle în suc, ci le lasă peste noapte în el. Cu toate acestea, ouăle trebuie să fie bine fierte înainte să le puneţi în lichid, deoarece altfel s-ar putea colora şi la interior.

Pentru a obține ouă verzi, puteți utiliza spanac sau iarbă. Nu folosiţi spanacul sau iarba crude, deoarece nu funcționează. Se fierb ouăle cu spanacul sau cu iarba și acestea ar trebui să se coloreze într-un verde crud frumos.

Pentru galben, șofranul indian funcționează cel mai bine. Trebuie să puneţi câteva vârfuri de cuțit de șofran într-un borcan cu apă de la robinet. Dar, trebuie să lăsați ouăle în lichid cel puțin peste noapte pentru ca culoarea să se prindă de ele.

În mod surprinzător, puteți obține chiar și un albastru natural pentru ouă. Pentru aceasta, ingredientul este varza roșie. Utilizați o jumatate de varză roşie şi fierbeţi-o în 4 căni de apă timp de 30 de minute. Din nou, trebuie să lăsați ouăle în interiorul lichidului pentru o lungă perioadă de timp, pentru ca acestea să se coloreze.

Dacă doriți ca acestea să fie albastru închis, atunci trebuie să le lăsaţi în apă peste noapte. Pentru a obține un minunat mov intens, puteți folosi afine. Trebuie să fierbeţi o jumătate de pungă de afine congelate în patru căni de apă timp de treizeci de minute. Apoi, dacă doriți, puteți sparge câteva afine de coaja ouălor și acest lucru vă va da pete de un mov mai întunecat.

Și, în sfârșit, pentru roșul tradițional, puteți folosi paprika. Fierbeţi trei linguri de paprika în 4 căni de apă timp de treizeci de minute. Veţi obţine un roşu cărămiziu superb.