Dacă obișnuiești să te tratezi naturist atunci când suferi de o răceală, este bine să știi care sunt cele mai bune plante medicinale pentru febră. Plantele au fost folosite în scopuri terapeutice de sute sau chiar mii de ani. Care sunt cele mai valoroase? Ce plante trebuie să ai obligatoriu în casă?

Plante pentru febră (diaforetice, sudorifice)

Toate plantele medicinale au calitățile lor și sunt eficiente într-o anumită afecțiune. Dintre categoriile celor importante fac parte și plantele diaforetice sau sudorifice. Adică acele plante care ajută la scăderea febrei. Probabil ai mai auzit despre cuvântul „diaforeză”, dar nu știi ce exprimă. Este o acțiune care stimulează transpirația. Acesta este una din mijloacele prin care pielea elimină toxinele din corp.

Două tipuri de plante pentru febră

Nu toate persoanele transpiră sau fac febră în timpul unei răceli. De aceea este bine să știi ce tip de plantă să alegi. Asta deoarece unele plante diaforetice răcoresc corpul, altele încălzesc corpul. Copiii fac de obicei o formă de febră necontrolabilă. În cazul lor, sunt indicate diaforeticele răcoritoare. Adulții care nu fac febră trebuie să folosească plantele diaforetice care încălzesc corpul și stimulează transpirația.

Ambele tipuri de plante dilată vasele de sânge de la suprafața pielii, stimulează circulația sangvină și glandele sudoripare să producă mai multă transpirație. Diaforeticele care încălzesc corpul stimulează porii să elimine mai multă transpirație. Pe de altă parte, diaforeticele care răcoresc corpul relaxează sau deschid porii.

Plante pentru febră

Plantele diaforetice contribuie la scăderea febrei și eliminarea toxinelor din sistem. Sunt folosite în produsele naturiste pentru răceli și detoxifiere. Plantele diaforetice susțin totodată și funcția detoxifiantă a rinichilor.

Menta

Este una din cele mai eficiente plante diaforetice. Are totodată un profil de siguranță ridicat. Menta este un diaforetic răcoritor. Este folosită în gripă și răceală, cel mai des sub formă de ceai. Totodată, stimulează digestia, ajută la înlăturarea gazelor și reducerea balonării.

Socul

Ceaiul de soc este un leac bine-cunoscut pentru răceli și febră. Florile de soc sunt de asemenea diaforetice răcoritoare. Nu preparați un ceai concentrat, deoarece poate induce scaune moi. Puteți asocia socul cu menta. Și fructele de soc sunt utile în răceli și infecții, datorită efectelor antivirale și imunostimulatoare. Însă nu ajută la scăderea febrei, ci se folosesc în alt scop.

Salvia

Am ajuns la plantele diaforetice încălzitoare. Deși este din aceeași familie cu menta, salvia încălzește corpul. Are de asemenea o acțiune antimicrobiană. Poate fi folosită nu doar în răceli și gripă, ci și în alte tipuri de infecții. Este utilă inclusiv împotriva viermilor intestinali.

Ghimbirul

Nu putea lipsi din lista de plante pentru febră. Ghimbirul este cu siguranță unul din cele mai eficiente diaforetice încălzitoare. Mulți beau iarna ceai de ghimbir pentru stimularea circulației sângelui și pentru a se încălzi. Ghimbirul are de asemenea proprietăți antivirale și antiinflamatoare. Reduce senzația de greață și durerile corporale și ajută la eliminarea toxinelor din corp.

Coada-șoricelului

Această plantă este folosită din vechime pentru febră și bolile eruptive, precum pojar, varicelă sau vărsat de vânt. Ajută în gripă, dureri de cap congestive, în diaree, colici, gaze stomacale, hemoragii ale plămânilor și intestinelor, dispepsie, icter și probleme uterine, precum leucoree, amenoree sau menoragie. Se administrează sub formă de ceai, tinctură sau extract.