Cafeaua a fost descoperită de capre în Etiopia. Legenda spune că un păstor a urmărit caprele pe care le-a surprins mâncând fructe asemănătoare cireșelor. Aceste fructe le făceau să nu doarmă noaptea, motiv pentru care păstorul a decis să răspândească descoperirea.
- Consumată în exces, cafeaua poate ucide. Nu, nu este o glumă. Totuși, conform studiilor, cantitatea trebuie să fie considerabilă: 80-100 de căști de cafea.
- Cafeaua a fost prima mâncare care a fost uscată prin înghețare.
- Ce legătură este între camerele web și cafea? Ei bine, prima cameră web a apărut în Camdridge pentru a monitoriza nivelul de cafea dintr-un cafetieră.
- Cea mai scumpă cafea din lume costă aproximativ 80 d euro/90-100 g. și este extrasă din excrementele pisicilor sălbatice civet.
- Cafeaua a fost pe lista de lucruri interzise în România în timpul comunismului din cauza credinței conform căreia cafeaua ar ajuta oamenii să gândească.
- Cafeina nu este principalul compus amar din cafea. Antioxidanții îi dau gustul amar.
- Cafeaua abundă în vitamine. Multe dintre ele se pierd prin prăjire, dar rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.
- Cafeaua decafeinizată conține cafeină. În urma procesului de decofeiniziare, cofeina nu-i extrasă decât în proporție de 97-98%. Așadar, dacă bei prea multă cafea „decaf” este egal cu a bea o cafea normală.
- În decafeinizare a cafelei se folosesc substanțe chimice. Bobele sunt aburite astfel încât cafeina dizolvată se ridică la suprafață, iar apoi se spală cu ajutorul unui solvent organic (clorură de metilen).
- Cafeaua neagră fără zahăr sau alte ingrediente ca laptele sau frișca nu conține calorii.