Cafeaua a fost descoperită de capre în Etiopia. Legenda spune că un păstor a urmărit caprele pe care le-a surprins mâncând fructe asemănătoare cireșelor. Aceste fructe le făceau să nu doarmă noaptea, motiv pentru care păstorul a decis să răspândească descoperirea.

  1. Consumată în exces, cafeaua poate ucide. Nu, nu este o glumă. Totuși, conform studiilor, cantitatea trebuie să fie considerabilă: 80-100 de căști de cafea.
  2. Cafeaua a fost prima mâncare care a fost uscată prin înghețare.
  3. Ce legătură este între camerele web și cafea? Ei bine, prima cameră web a apărut în Camdridge pentru a monitoriza nivelul de cafea dintr-un cafetieră.
  4. Cea mai scumpă cafea din lume costă aproximativ 80 d euro/90-100 g. și este extrasă din excrementele pisicilor sălbatice civet.
  5. Cafeaua a fost pe lista de lucruri interzise în România în timpul comunismului din cauza credinței conform căreia cafeaua ar ajuta oamenii să gândească.
  6. Cafeina nu este principalul compus amar din cafea. Antioxidanții îi dau gustul amar.
  7. Cafeaua abundă în vitamine. Multe dintre ele se pierd prin prăjire, dar rămân vitamine ca: B1, B2, B5, dar și minerale ca magneziul sau potasiul.
  8. Cafeaua decafeinizată conține cafeină. În urma procesului de decofeiniziare, cofeina nu-i extrasă decât în proporție de 97-98%. Așadar, dacă bei prea multă cafea „decaf” este egal cu a bea o cafea normală.
  9.  În decafeinizare a cafelei se folosesc substanțe chimice. Bobele sunt aburite astfel încât cafeina dizolvată se ridică la suprafață, iar apoi se spală cu ajutorul unui solvent organic (clorură de metilen).
  10. Cafeaua neagră fără zahăr sau alte ingrediente ca laptele sau frișca nu conține calorii.