Toamna se numără bobocii și se pregătesc murăturile. Pe lângă faimoșii castraveți, gogoșari, gogonele, conopidă, pepeni și prune, gospodinele pun varză la murat pentru a face sarmalele de sărbători și nu numai.

Ce ingredient pui în butoiul cu varză murată, ca să nu prindă floare

Atunci când alegem varza pentru murat, specialiștii ne recomandă să cumpărăm verze bine coapte, de culoare albă, cu foile subțiri și cu nervuri cât mai mici.

De asemenea, căpățânile de varză trebuie să fie îndesate, iar frunzele ferme și neafectate de insecte.

Pentru început, vei pregăti saramura pe care o vei pune în butoi, peste varză. Se adaugă 500 grame de sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Nu uita să așezi, pe fundul butoiului, câteva bucăți de lemn de mesteacăn.

Mai departe, vei curăța morcovii, rădăcinile de țelină și de hrean, și le adaugi în butoi.

Deasupra, gospodinele optează pentru câteva crenguțe de cimbru, piper pus în săculeț de tifon și mărar uscat.

Secretul pe care gospodinele l-au ținut pentru ele, până acum, este că trebuie să pui o bucată de zahăr deasupra, după o săptămână, pentru ca varza murată să se păstreze pentru mai mult timp.

Așa, nu vei avea probleme și nici nu vei sta cu grija că varza va prinde floare.

„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre.

De asemenea, înainte de a pune varza la murat, butoiul trebuie să fie opărit.

Mai departe, trebuie să torni 1 kg de var nestins cu apă. Lași amestecul să acționeze timp de o zi, să te asiguri că toate impuritățile au fost eliminate.

Cum trebuie să fie varza ideală pentru sarmale

Atunci când alegi varza pentru sarmale, nu uita de anumite aspecte esențiale, precum frunzele fine și subțiri, cu nervuri cât mai mici.

„La sarmale, cea mai bună varză trebuie să aibă frunzele subţiri şi fine, cu nervuri cât mai mici, ca să puteţi rula compoziţia din carne”, spune Loredana Tănase, gospodină din Berca.