Rețetă pas cu pas, cu imagini – Rețetă pentru iarnă, fără oțet – Ragu de vinete, roșii și ardei – Aveți nevoie de 2 kg vinete, 1 kg roșii, 1 kg ardei grași, 100g pătrunjel și…

Ingrediente necesare:

  • 2 kg vinete
  • 1 kg roșii
  • 1 kg ardei grași
  • 100 g pătrunjel verde
  • 2-3 linguri (sau după gust) sare grunjoasă și neiodată
  • 300 ml apă

Legumele se cântăresc după curățare. Din ingredientele de mai sus am obținut 3 borcane de 1 L.

Mod de preparare:

Spălăm bine atât verdeața cât și legumele. Curățăm vinetele de coajă, le tăiem în jumătăți și le punem într-un bol mare. Le acoperim cu apa amestecată cu 1 lingură de sare neiodată și le lăsăm să se înmoaie timp de 30 de minute. Ulterior, le scoatem din apa sărată și le spălăm sun jet de apă rece. Curățăm roșiile de cotoare și de coajă și le tăiem în jumătăți. Curățăm și ardeii de semințe și de cotoare și îi tăiem tot în jumătăți. Mărunțim pătrunjelul.

Într-o cratiță mare punem jumătate din cantitatea de roșii. Le acoperim cu jumătate din cantitatea de vinete. Repetăm aceste două straturi după care răspândim sarea deasupra stratului superior de vinete. Turnăm apă caldă în cratiță și punem jumătățile de ardei peste stratul de vinete.

Punem cratița pe foc mic, o acoperim cu capac și după ce apa dă în clocot, fierbem legumele timp de 30 de minute.

După 30 de minute, gustăm zeama și la nevoie mai adăugăm sare. Adăugăm și pătrunjelul și acoperim parțial cratița cu capac. Gătim legumele pentru încă 20 de minute.

Ulterior, transferăm legumele fierbinți în borcane sterilizate, alternându-le. La final umplem borcanele cu zeama fierbinte rămasă în cratiță. Închidem borcanele ermetic, le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Depozităm în cămară.

În timpul iernii, puteți servi legumele sub formă de salată sau le puteți adăuga în tocane de legume, supe etc.

Savurați cu poftă! Poftă bună!