Unul dintre deliciile din cămară pentru lunile de iarnă este reprezentat de salata de gogonele. Se prepară foarte simplu și dacă urmezi rețeta de mai jos e imposibil să dai greș în ceea ce privește gustul.

Ingrediente:

– 3 kg gogonele,
– 3 buc ardei gras,
– 2 buc ardei iute,
– 2 capete usturoi,

– 1 legătură mărar,
– 1 legătură pătrunjel,
– 1 legătură leuștean,

– 125 ml ulei,
– 125 ml oțet 9%,
– 100 gr zahăr,
– 3 linguri sare.

Mod de preparare:

1. Spalam toate legumele.

2. Taiem gogonelele in patru, iar fasii ardeii grasi si pe cei iuti, dupa ce i-am curatat de seminte.

3. Dam usturoiul printr-o presa sau il tocam marunt.

4. Tocam mararul, patrunjelul si leusteanul si le adaugam la restul legumelor.

5. Adaugam zaharul, sarea, uleiul si otetul si amestecam.

Dupa ce am amestecat, punem o farfurie mai mare deasupra vasului cu salata si peste ea punem un bidon de apa sau ceva greu.

Lasam sa stea peste noapte la loc racoros si apoi punem in borcane. Pentru siguranta, putem steriliza borcanele cateva minute in apa clocotita.

Depozitam borcanele intr-un loc intunecos si racoros.

Spor la gătit și poftă bună!