Oamenii care vor să mănânce sănătos în ziua de azi trebuie să fie foarte atenți la ceea ce cumpără din magazine, deoarece majoritatea produselor sunt „contaminate”cu aditivi periculoși.
Mulțimea E-urilor care apar sau nu pe eticheta produselor au o nocivitate demonstrată de mai multe școli de medicină și asociații de protecție a consumatorilor. Cu toate acestea, ele continuă să fie folosite.
E-urile sunt definite în mod oficial ca substanțe utilizate pentru îmbunătățirea calității produselor. Doctorul Pavel Chirilă se întreabă însă de ce un produs alimentar ar avea nevoie de o îmbunătățire calitativă. Amelioratorii folosiți au un efect contrar: alterează compoziția nutritivă a alimentelor și induc tulburări în organism.
„Toate substanțele nealimentare, adică aditivii, medicamentele, noxele chimice profesionale, poluanții din mediu, și chiar plantele medicinale pot provoca diverse sindroame” la cei care le consumă în mod repetat și pe termen lung, spune doctorul Pavel Chirilă.
În România, utilizarea aditivilor alimentari reprezintă o problemă îngrijorătoare. Autoritățile au aprobat peste 70 de aditivi alimentari, care în alte țări sunt considerați toxici.
De pildă, unii coloranți folosiți în băuturile răcoritoare și alcoolice din România sunt interziși în țări precum Germania, Belgia, Elveția și Anglia.
Gravitatea stă în faptul că nu toți producătorii precizează pe ambalajul produselor tipul de aditivi folosiți. Consumatorii nu pot avea acces la cunoaștere atâta timp cât unii aditivi sunt menționați sub denumiri vagi:
afânători, îndulcitori artificiali, arome identic naturale sau conservanți în loc de benzoat de sodiu, salicilat, sorbat și alte substanțe chimice folosite.
Controalele realizate de ANPC (Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor) au arătat că foarte multe din produsele pe care le folosim cu regularitate, precum pâinea, apa îmbuteliată, conservele de carne, supele instant și borșurile la plic conțin aditivi asociați cu numeroase reacții alergice și cancer.
Cele mai contrafăcute alimente care se vând în magazine sunt: pâinea neagră, lactatele, mierea de albine, uleiul de măsline, bulionul, carnea și cafeaua.
Doctorul Pavel Chirilă ne oferă o listă cu E-urile din alimente și bolile pe care acestea le produc:
- E 102 (tartrazina) – astm bronșic la copii
- E 110 (sunset yellow) – urticarie, rinită, tumori renale
- E 122 (azorubina) – alergii, cancer
- E 124 (roșu ponceau) – cancer, alergii, astm bronșic
- E 127 (eritrozina) – fotosensibilitate, hipertiroidie, cancer tiroidian, distruge vitamina B12
- E 129 (roșu allura) – cancer, cancerul pielii în urma expunerii la soare
- E 131 (albastru patent) – cancer
- E 132 (indigotina) – hipertensiune arterială, eczeme, alergii, probleme digestive
- E 133 (albastru strălucitor) – tulburări comportamentale
- E 142 (verde S) – cancer
- E 151 (negru strălucitor) – cancer
- E 155 (maro HT) – reacții la persoanele alergice sau cu astm
- E 211 (benzoat de sodiu) și E 212 (benzoat de potasiu) – cancer, urticarie, agravează astmul bronșic
- E 223 (metabisulfit de sodiu) și E 224 (metabisulfit de potasiu) – astm bronșic, distruge vitamine B1 și B12
- E 220 (dioxid de sulf) – astm bronșic, eczeme, distruge B1 și B12
Toți aditivii pe bază de sulf sunt toxici pentru organism.
Bibliografie: Dr. Pavel Chirilă, Efectul negativ al aditivilor, Greșeli în alimentația modernă, Revista Naturalia, Nr. 3