Poate ti-ai dorit vreodată să ajungi un adevarat model de politete, dar nu ai avut timp să răsfoiesti în integralitate codul bunelor maniere. Am pregătit un rezumat al celor mai importante lucruri pe care trebuie să le retii din codul bunelor maniere daca vrei sa iesi cu bine din situatii neplăcute….

Cuțitele si furculițele

Tacamurile asezate la o masa pot da batai de cap celor care nu stiu ce lingura, furculita sau cutit sa foloseasca. Daca esti invitat la restaurant, atunci vei gasi pe masa asezate o serie de furculite pe partea stanga, si o serie de linguri si cutite pe partea dreapta (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simpla regula este ca, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai indepartat de farfurie si tot asa. Daca esti invitat la cineva acasa la cineva, asteapta prima miscare a gazdei si urmeaza-o.

Cand mesteci, lasa tacamurile jos. Insa acestea trebuie puse pe farfurie si NU inapoi pe masa si nici sprijinite de farfurie. Cand ai terminat de mancat, asaza furculita si cutitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul catre chelner ca nu mai mananci.

Lingura de supă

Lingurile de supa pot avea doua forme: una rotunda, ca un castron, si alta in forma de oua. Cand mananci supa, castronul (farfuria) trebuie sa ramana pe masa. Nu se bea supa din bol. Nu se baga toata lingura in gura, ci se soarbe de la marginea ei. Fara zgomot insa.

Servetul de masă

Servetul de masa se despatureste si se asaza pe genunchi. Pe vremuri se punea la gat, dar acum este considerat un gest vulgar. Stergerea cu servetul se face prin tamponare. Daca trebuie sa pleci inainte sa termini de mancat, asaza servetul pe scaun, chelnerul va sti astfel ca urmeaza sa te intorci si nu va ridica masa. Cand ai terminat de mancat, servetul se pune pe masa, in stanga farfuriei, NU pe farfurie.

Paharele de vin

Paharele vor fi asezate in partea de sus dreapta a farfuriei. Si pot fi doua sau patru. Cand sunt patru, primul din stanga este pentru vin rosu (are forma unui bol si este mai mare). Urmatorul este pentru vin alb (este mai mic). In dreapta vor fi paharul de sampanie (sau un pahar mai mic pentru bauturile de la desert) si paharul pentru apa.

Daca nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce da semne ca vrea sa-l umple, nu pune mana pe pahar pentru a-l opri. Pur si simplu spune-i ca ai baut de ajuns. Nu tine paharul in mana cand toarna in el chelnerul.