Proprietățile terapeutice valoroase ale frunzelor de nuc: hipoglicemiante, hipotensive, antialergice, astringente, diuretice, antiseptice, antiinflamatoare.
Când se culeg frunzele de nuc
Evitați nucii de pe lângă șosele. Recoltați frunzele din zone nepoluate. Se culeg doar frunzele tinere, în perioada mai-august. Însă pentru a fi eficiente din punct de vedere terapeutic, frunzele de nuc trebuie recoltate până la sfârșitul lunii iunie.
Leacuri și tratamente externe cu frunze de nuc
Amigdalită, afecțiuni ale gâtului, gingivită, stomatită, abces dentar, boli de ochi
Se face gargară cu infuzie din frunze de nuc. Tratamentul se aplică după cele trei mese ale zilei. Se folosesc 15 de grame de frunze de nuc la 200 ml de apă clocotită. Această infuzie se poate întrebuința și pentru aplicarea de comprese pentru bolile oculare.
Acnee, psoriazis și eczeme
Se prepară un decoct din 2 linguri de frunze verzi de nuci și 250 ml de apă clocotită. Plantele se fierb 10-20 de minute, iar ceaiul rezultat se strecoară. Se înmoaie cârpe curate în ceai și se aplică pe zonele afectate sub formă de comprese.
Infecții vaginale, micoze, hemoroizi, inflamații ale anusului sau rectului
Se recomandă băile de șezut cu decoct de frunze de nuc. Se folosesc 4 linguri de frunze și 1 litru de apă. Se fierb 20 de minute, iar ceaiul obținut se folosește la băi. Împotriva infecțiilor bacteriene care afectează vaginul, rectul, anusul sau alte mucoase, se pot utiliza și unguentele, ovulele sau supozitoarele cu nuc.
Leucoree (poala albă), secreții la femei
Se face un decoct din 50 g de frunze de nuc și 1 litru de apă. Plantele se fierb 10-20 de minute, apoi se strecoară. Se fac spălături vaginale.
Răni și dermatoze
Pentru aceste afecțiuni se face un unguent din frunze de nuc. Se pun 15-20 g de frunze de nuc verzi tocate mărunt într-un borcan. Se adaugă 100 ml de ulei și se lasă la macerat 1 săptămână. Amestecul se pune apoi la bain-marie timp de 3 ore. După aceea se strecoară și se pune din nou pe baie de apă. Se adaugă 15 g de ceară și de lasă jumătate de oră. La final, preparatul se amestecă bine și se toarnă fierbinte într-un borcan de sticlă. Se lasă să se răcească de tot, apoi se închide ermetic.
Ulcer varicos sau escare de decubit
Se folosește infuzia din frunze de nuc, care se aplică local prin tamponare. Sau se poate folosi unguentul din frunze de nuc.
Căderea părului
Se recomandă tinctura din frunze de nuc, care se poate asocia cu tinctură de usturoi sau de țelină. Copii slabi, bolnavi de scrofuloză, rahitism Pentru băi se face un decoct din 100 g de frunze și 3-4 litri de apă. Plantele se fierb 15 minute. Ceaiul rezultat se adaugă în apa fierbinte din cadă.