Ce sa faci cand Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciuni? Cand te rogi si vezi ca Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciune devine o situatie stresanta, s-ar putea spune chiar descurajanta.
Vei afla in cele ce urmeaza de ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni. Iti va fi de mare mare ajutor sa stii de ce Dumnezeu nu ne asculta rugaciunile.
La urma urmei, Dumnezeu e ultima sursa de ajutor atunci cand celelalte s-au epuizat. Daca si Dumnezeu te refuza nu mai ai la cine apela.
Oricat te-ai baza pe tine, pe banii tai, pe reputatia care o ai sau pe cercul de prieteni, cand Dumnezeu refuza sa te ajute cu ce-I ceri, cam suferi.
Insa iti ramane un lucru spiritual care poti sa-l faci in fata lui Dumnezeu si sa-I starnesti totusi mila asa cum poporul lui Israel, robit fiind in Egipt, l-a cautat pe Dumnezeu iar Acesta auzindu-i si-a facut mila de ei si le-a indeplinit dorinta.
Cand te simti trist Dumnezeu te vede, nu incape indoiala. Totusi, nu intotdeauna raspunde la rugaciuni. De ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni daca vede ca te rogi? De ce Dumnezeu nu asculta rugaciunile?
In cazul in care faci o rugaciune sau chiar mai multe, si nu primesti raspuns, vei afla mai jos din ce cauza cererea ta nu e indeplinita. Vei afla la ce fel de rugaciuni raspunde Dumnezeu si la ce fel de rugaciuni nu raspunde.
De ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni – motive pentru care Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciune
In general, cu toate ca nu este obligat sa o faca, Dumnezeu raspunde la rugaciuni. Dar cand nu o face esti trist, esti suparat, esti dezamagit, poate chiar disperat in situatia ta si te simti parasit de Dumnezeu.
Ai vrea ca Dumnezeu sa-ti raspunda la rugaciune cat mai repede; sa primesti un raspuns la cererea ta. Ce motive ar avea Dumnezeu sa nu-mi raspunda la rugaciune, de ce nu-mi asculta Dumnezeu rugaciunea, te intrebi…
Inainte de a da raspunsul la aceasta intrebare sa spunem un lucru foarte important: Dumnezeu intotdeauna te aude. Sunt oameni care cred ca Dumnezeu nu-i aude. Nu. E gresit sa zici „Dumnezeu nu ma aude”, sau sa-ti pui problema oare Dumnezeu ma aude acum. Ne vede Dumnezeu si ne aude in toata clipa.
El, Care ti-a facut ochiul si urechea, te aude in toata clipa. Vede ce faci, aude ce zici, fie ca sunt bune, fie ca sunt rele, si chiar mai mult de atat, stie si ce gandesti.
Lui Dumnezeu ii sunt cunoscute pana si gandurile noastre. Dumnezeu vede tot ce faci, aude tot ce spui, si stie tot ce gandesti, asa puternic este Dumnezeu! Te vede oriunde esti. Si te aude de oriunde esti, indiferent ca vorbesti cu voce tare, in soapta, sau doar gandesti.
Asadar, daca-ti pui intrebarea „de ce nu ma aude Dumnezeu”, retine ca El te aude, dar una e sa te auda si alta e sa-ti raspunda la rugaciune. A fi auzit de Dumnezeu nu e echivalent cu a fi ascultat.
Si tu poti sa auzi un om cum se roaga de tine, dar asta nu inseamna si ca-i vei indeplini omului respectiv cererea care ti-o face. Asa e si in cazul lui Dumnezeu. A fi auzit e una. Iar a primi raspuns favorabil (ajutor, indeplinirea cererii) e alta.
A fi auzit nu implica nici cel mai mic efort. Asa cum am zis, Dumnezeu stie si ce gandesti. Nici nu e nevoie sa spui cu voce tare, e suficient doar sa gandesti un lucru si Dumnezeu deja te aude. Pe cand, a primi raspuns favorabil la cererea ta, la rugaciunea ta implica respectarea cu strictete a anumitor conditii.
Daca te rogi si Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciune poate fi din mai multe cauze. Stiind care sunt motivele pentru care Dumnezeu nu raspunde la rugaciunea ta primesti o lamurire si poti face in asa fel incat Dumnezeu sa-ti raspunda la rugaciune.
In schimb, nestiind aceste motive vei continua sa te rogi si sa nu primesti niciun raspuns de la Dumnezeu.
Practic, te vei ruga ceasuri intregi fara folos, prelungind totodata disperarea din tine. Mai jos vei afla concret motivele pentru care Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciune.
1. Mandria
De ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni? Motivul este in unele cazuri mandria omului.
Doamne, iti cer ajutorul, cand mi-l dai?
Nu-l ceri cum trebuie.
Cere-l cum trebuie si-l vei avea.
…Cu smerenie.
Cel mai urat lucru inaintea lui Dumnezeu este mandria. Dumnezeu toate pacatele le iarta, dar nu iarta mandria. Oamenilor mandri le este refuzata rugaciunea pentru ca nu e o cerere facuta cu smerenie, e mai mult o cerere in care crezi ca se cuvine pentru meritul tau sa primesti ceea ce ceri.
De exemplu: zici Doamne da-mi asta sau ailalta pentru ca eu sunt bun, ma rog, nu sunt ca lumea din ziua de azi, nu fac greselile pe care le fac ceilalti. Si poate ca pe buna dreptate zici asta. Insa tot nu e bine.
Exemplul de mai sus e doar un exemplu ce vrea sa sugereze atitudinea cu care te rogi lui Dumnezeu atunci cand iti lipseste smerenia si nu-ti dai seama.
Cererile facute fara smerenie sunt cereri redactate gresit. Dumnezeu le aude – te aude – dar nu-ti raspunde pentru inaltimea de la care I te adresezi.
Nu ca Dumnezeu ar fi fara mila, ori ca ar avea omul vreodata mai multa mila decat are Dumnezeu, dar celui ce se smereste cu adevarat Dumnezeu ii ingaduie mila Sa si, pe langa faptul ca il binecuvanteaza cu har, ii mai face pe plac ajutandu-l si in dorintele cele vremelnice. De precizat: cele bune pentru el; care sunt inspre folosul lui.
„ŞI CARE TATĂ DINTRE VOI, DACĂ ÎI VA CERE FIUL PÂINE, OARE, ÎI VA DA PIATRĂ? SAU DACĂ ÎI VA CERE PEŞTE, OARE ÎI VA DA, ÎN LOC DE PEŞTE, ŞARPE? SAU DACĂ-I VA CERE UN OU, ÎI VA DA SCORPIE? DECI DACĂ VOI, RĂI FIIND, ŞTIŢI SĂ DAŢI FIILOR VOŞTRI DARURI BUNE, CU CÂT MAI MULT TATĂL VOSTRU CEL DIN CERURI VA DA DUH SFÂNT CELOR CARE ÎL CER DE LA EL!” – LUCA 11:11-13
Roaga-te corect. Cand Dumnezeu nu te ajuta roaga-te corect. Dumnezeu iti va raspunde cu manie la mandrie si cu binevointa la smerenie.
Fara smerenie viata e foarte frustranta. Pe alocuri de nesuportat. Opusul smereniei – mandria – prin nemultumirea care o creaza duce la aparitia bolilor trupesti si sufletesti. Omul mandru este in mare parte a timpului nemultumit.
Chiar daca se roaga, rabdarea de a primi ce cere ii lipseste. Chiar daca se roaga, mandria il face neplacut lui Dumnezeu. Chiar daca se roaga, se roaga dintr-o postura in care crede ca i se cuvine ceea ce cere pentru ca se vede mai bun decat ceilalti.
Dumnezeu, asa cum iti aude orice vorba, orice gand, orice simtire, iti aude si rugaciunea. Problema cand nu iti raspunde se ramifica in trei:
- Lipsa smereniei
- Lipsa credintei
- Lucrul cerut sau motivul pentru care il ceri nu sunt bune pentru tine
Sa vorbim si despre cel de-al doilea motiv pentru care se intampla sa nu-ti raspunda Dumnezeu la rugaciune.
2. Lipsa credintei (sau credinta indoielnica)
Daca ii ceri lui Dumnezeu dar nu ai credinta, foarte rar primesti ceea ce ceri. Dumnezeu iti da uneori si cand nu ai credinta, ca prin aceasta dobandire tu sa capeti credinta si sa te apropii de El. Dar, in general, daca nu ai credinta sau te indoiesti, Dumnezeu nu iti da ce ceri, nu te ajuta in ceea ce-ti doresti.
Credinta inseamna sa crezi ferm convins ca Dumnezeu poate ce ii ceri in rugaciune si ca iti da. De multe ori ne rugam constienti de faptul ca Dumnezeu poate sa ne dea ceea ce-I cerem, dar nu credem ca ne va da, avem dubii, ne indoim. Ne intrebam oare va fi asa, oare voi primi, oare imi da Dumnezeu, oare nu-mi da Dumnezeu.
Asta se numeste lipsa de credinta. Cerem dar nu suntem siguri ca vom primi. Si de asta, si din cauza motivului explicat deja, cat si din cauza motivului ce urmeaza a fi explicat, nu primim ce cerem in rugaciune.
De adaugat aparte in discurs ar fi rabdarea. Dumnezeu implineste uneori dorintele cuviosilor sai imediat, asa cum implinea cererile sfintilor. Dar aceasta nu este o norma, norma nefiind nici un anume mod de materalizare a cererii; timpul si modul implinirii unei cereri stiindu-l doar Dumnezeu.
Mai degraba norma sunt rugaciunile implinite dupa indelungata rabdare, in care persoana ce se roaga evolueaza spiritual, dobandeste anumite cunostinte, isi cultiva o gandire clara, se ajuta pe sine si ramane pasnica in fata valurilor vietii, in asteptarea implinirii dorintei de la Dumnezeu.
Trecem aici valuriile reprezentand felurite incercari ale credintei, ce pot fi depasite numai avand smerenie si rabdare multa.
DUMNEZEU INCA SAVARSESTE MINUNI, DE CE NU NE RASPUNDE DUMNEZEU LA RUGACIUNI?
Insista in rugaciune mai mult decat cele 5 minute pe zi cat esti tentat sa o faci dimineata in graba apoi seara la culcare. Ziua ta intreaga se doreste a fi o rugaciune continua, o pastrare continua a sufletului in rugaciune.
Rugaciunea este dovada lucrului pe care il ceri. Continua smerit in rugaciune. Dumnezeu vede totul. Sufletul este bine sa mearga non-stop in rugaciune fiindca Dumnezeu chiar daca nu-ti raspunde acum, te vede si te aude in toata clipa.
Prezenta Sa este sigura. Stai in rugaciune, mai ales rugaciunea neincetata a lui Iisus. In toata clipa ai nevoie de ajutor.
Nota: Cand vezi ca rugaciunile tale nu primesc raspuns poti sa-ti spui „inca sunt mandru” ca sa stii care-i cauza pentru care suferi. „Face aceasta Dumnezeu ca sa ma smereasca.”
Staruieste in rugaciune. Fa rugaciune cand simti ca nu mai poti. Roaga-te neincetat! Strans de usile necazului gasesti odihna doar in rugaciune. Acolo poti sa-ti zici „of-urile”, sa-ti descarci greutatile, sa te impaci cu viata in duh de smerenie si totala neputinta de a schimba ceva fara ajutor.
Mie-mi raspunde Dumnezeu intotdeauna la rugaciune; mi-a dat tot ce I-am cerut. Stiu ce sa fac ca sa nu ma grabesc in rugaciune, stiu cum trebuie sa ma rog, stiu tot ce trebuie sa fac ca rugaciunea mea sa fie ascultata. Chiar predau toate aceste lucruri si multe altele in cursul online „Psihoterapia Ortodoxa”.
Ce se intampla daca nu faci unul din lucrurile care trebuiesc facute ca rugaciunea ta sa fie ascultata? Rugaciunea nu-ti este ascultata. Da, Dumnezeu te vede si te aude ca te rogi, ca e Dumnezeu, e peste tot locul, cunoaste pana si gandurile tale.
Dar nu-ti asculta rugaciunea, nu ti-o indeplineste, nu te ajuta in treaba in care-i ceri sa te ajute. Daca nu te rogi cum trebuie, daca nu indeplinesti toate conditiile rugaciunii, Dumnezeu nu-ti face voia.
E momentul sa vorbim despre al treilea posibil motiv pentru care Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciune.
3. Dumnezeu are ceva mai bun pregatit pentru tine
De ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni? E posibil sa aiba ceva mai bun pregatit pentru tine decat ceea ce-i ceri. Dumnezeu te vede. Dumnezeu iti da cat poti duce.
Uneori Dumnezeu nu-ti raspunde la rugaciunea care o faci pentru ca cererea ta nu e buna pentru tine. Cand Dumnezeu iti pune stop are ceva mai bun pregatit pentru tine decat lucrul, situatia sau persoana pe care tu o ceri in viata ta.
In acelasi timp, e posibil sa nu aiba; stopul sa fie pus din cauza ta (nu esti cum trebuie, nu te rogi cum trebuie, nu te ajuti cum trebuie).
Intelepciunea lui Dumnezeu este nesfarsita, El stie din ce motiv ceri si mai stie si daca lucrul pe care il ceri e intocmai asa de bun pe cat ai tendinta sa-l vezi. Ar putea sa-ti dea orice. Doar e Dumnezeu.
Ar putea sa faca minuni cu tine in orice clipa si sa-ti raspunda la orice dorinta mai mult sau mai putin buna pe care tu I-o adresezi in rugaciune.
Ti-ar putea spune chiar El ce sa faci cand sotul nu te mai iubeste, sau cum sa procedezi ca sa invingi depresia, sau care sunt cele doua cauze spirituale ale anxietatii.
Dar Dumnezeu nu procedeaza asa. Purtarea Lui de grija se ridica la un cu totul alt nivel fata de nivelul la care avem tendinta ca oameni sa interpretam viata.
Dumnezeu iti da tot ce ceri? Nu chiar. Dumnezeu iti poate da 3 raspunsuri, 7, 1 sau niciunul. Depinde de tine. Depinde ce ceri si cum ceri. Inainte de a face o rugaciune asigura-te ca ceri bine.
De exemplu, este gresit daca ii cerem bani lui Dumnezeu in rugaciune. Mai sunt si alte lucruri interzise a fi cerute in rugaciune, ca de exemplu evitarea unei sarcini.
„CEREŢI ŞI NU PRIMIŢI, PENTRU CĂ CEREŢI RĂU, CA VOI SĂ RISIPIŢI ÎN PLĂCERI.” (IACOV 4: 3)
Verifica ce ii ceri lui Dumnezeu. Verifica motivul pentru care i-L ceri. De ce Ii ceri ceea ce-I ceri? Pentru ce? Toate acestea te vor ajuta sa vezi ce faci cu tine in viata asta.
Te vor pune chiar pe ganduri… pentru ce vrei asa mult lucrul pe care il vrei? Este bun pentru tine, este curat?
Se intampla ca uneori sa facem cereri in rugaciune care nu sunt spre folosul sufletului nostru, sa ne dorim lucruri ce nu sunt cum ne imaginam, nu sunt pe atat de bune cum am crede.
Noi credem ca ceea ce cerem e paine cand de fapt e piatra, sau ca e peste si de fapt e sarpe. Si atunci Dumnezeu nu ni le da.
4. De ce Dumnezeu nu raspunde la rugaciuni?… Nu stii cum sa te rogi pentru a fi ascultat
Daca Dumnezeu nu-ti raspunde e pentru ca nu stii sa te rogi.
Inainte sa te rogi trebuie sa stii cum sa te rogi ca sa-ti fie ascultate rugaciunile. Nu toata rugaciunea e buna. Nu e ca si cum oricum te-ai ruga Dumnezeu te va asculta. Nu! Trebuie sa te rogi intr-un anume mod daca vrei sa fii ascultat. Altfel nu esti ascultat, adica nu ti se indeplineste ce ai cerut.
Odata ce stapanesti tainele rugaciunii si te rogi asa cum trebuie, rugaciunea iti va fi ascultata si ti se va da ceea ce iti doresti.
Cand Dumnezeu iti asculta rugaciunea
Rugaciunea poate fi folosita in probleme de sanatate, in probleme de dragoste, in probleme familiale, si asa mai departe. Chiar si-n cazuri ce-i par omului imposibile. „Pentru cel care nadajduieste in Dumnezeu nu exista niciodata situatii fara scapare”, spune Arhimandritul Athanasie.
Succesul rugaciunii depinde de modul cum este facuta. Pentru ca la Dumnezeu nimic nu este intamplator, la Dumnezeu totul este in detaliu. Orice detaliu, cat de mic, conteaza. Dumnezeu iti indeplineste dorintele cu participarea ta.
Daca rugaciunea este facuta corect, se indeplineste. Daca nu este facuta corect, logic… nu se indeplineste.
Concluzii de retinut cand ceri ceva in rugaciune si nu primesti
Judecatile Domnului par aspre uneori ochilor nostri, dar sunt cunoscatoare in detaliu, atotcuprinzatoare a ceea ce noi la momentul la care cerem nu stim. Iti spun: De multe ori, ajutorul va veni cand totul pare pierdut, ca un semn ca datoria ta este sa crezi.
De ce nu ne raspunde Dumnezeu la rugaciuni? Ca nu ne rugam cum trebuie.
Cand, cum si unde te rogi la Dumnezeu are o mare importanta in indeplinirea unei dorinte arzatoare.
E o fasie foarte ingusta cea pe care trebuie sa te afli in raport cu Dumnezeu: de a nu lasa la nimereala lucrurile sa le faca Dumnezeu cum o’ vrea, ca si cum tie nu ti-ar mai pasa si zici „Doamne, ia-le Tu si fa-le cum vrei”, dar nici sa te agati cu disperare de lipsa lucrului respectiv.
Ai aflat in acest articol de ce nu raspunde Dumnezeu la rugaciuni uneori. Acum respira adanc, aduna-te, pastreaza-ti calmul, pastreaza-ti credinta. Si roaga-te cum trebuie. Dumnezeu e bun chiar si atunci cand nu dai de El. Este foarte important sa continui sa te rogi. Dar nu ramane blocat doar la rugaciuni pentru ca nu este suficient doar sa te rogi.
Daca ai observat ca rugaciunile tale de-a lungul timpului raman fara raspuns, faci ceva gresit.