Acumularea de kilograme este cel mai puțin periculos aspect pe care îl aduce cu sine consumul exagerat de sucuri, chiar și dacă vorbim de cele dietetice. Dacă deja luăm în calcul băturile carbogazoase pe care mulți dintre noi le consumăm, în loc de apă, atunci când ne este sete, deja situația se agravează!

1. Obezitate

Dacă beți doar sucuri, este posibil să aveți un risc de îngrășare crescut. Consumul de calorii în plus duce la o creștere în greutate de 1 kilogram, explică Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA. De exemplu, dacă beți cinci sucuri de 100 de calorii pe zi, însumând 500 de calorii, puteți câștiga 1 kilogram într-o săptămână. Începeți prin a schimba un suc cu un pahar cu apă! Aceasta reduce aproximativ 700 de calorii din dieta voastră pe săptămână, ceea ce vă poate ajuta la pierderea în greutate.

Nu uitați că într-o cutie de suc (330 ml) se află nu mai puţin de 7 cuburi de zahăr, iar o sticlă de 2 litri ajunge să conţină până la 50 de cuburi de zahăr.

2. Deshidratare

Un nivel ridicat de cofeină în unele sucuri poate duce la deshidratare. Cofeina este un diuretic natural și determină organismul să excrete lichidul prin urină. Este posibil să suferiți mai multe efecte de deshidratare, cum ar fi setea și oboseala. Pe de altă parte, apa are efectul opus și vă păstrează complet hidratat.

3. Oboseală și tulburări de memorie

Nici carbogazoasele aşa-zis „de portocală’ sau „de lămâie’ nu sunt lipsite de riscuri. Unele dintre băuturile acidulate cu aromă de portocală sau de lămâie conţin o substanţă care poate provoca tulburări nervoase, dar şi pierderi de memorie, potrivit unui studiu citat de Adevărul.

Corpul tău nu este pregătit în mod natural pentru a face față acestui nivel de zahăr din sânge. Consumul de sucuri te pot face să te simți obosit și flămând!

4. Cancer

În unele băuturi acidulate se găsesc substanţe cancerigene susceptibile de a provoca sau agrava cancerul. O cercetare riguroasă, publicată în 2012, a dezvăluit că băuturile pe bază de cola conţin o substanţă (4-methylimidazol) în cantităţi superioare limitei autorizate. Or, pe animale s-a dovedit în mod clar că acest compus chimic care dă culoarea maronie sucurilor induce cancerul. Cercetătorii susţin că avem toate motivele să credem că şi la om se întâmplă acelaşi lucru, dacă sucurile respective sunt consumate în exces.

5. Tulburări respiratorii

Este ceea ce a scos la iveală un studiu publicat în revista medicală Respirology. Autorii, care au monitorizat timp de 2 ani peste 17.000 de persoane de peste 16 ani, au descoperit că există o legătură între consumul a peste o jumătate de litru de suc acidulat în fiecare zi şi dezvoltarea tulburărilor respiratorii de tipul astmului.

6. Probleme cu inima

Sucurile acidulate cresc în mod considerabil riscul crizelor cardiace în rândul tinerilor. Nu este nicio exagerare în această afirmaţie. Un studiu publicat, în martie, anul acesta, de cercetătorii de la Harvard avertizează că simplul fapt de a bea o cutie de suc acidulat în fiecare zi conduce la creşterea cu 20% a riscului de a suferi o criză cardiacă la 22 de ani.

7. Afecțiuni ale oaselor

Zahărul în combinaţie cu acidul din aceste băuturi favorizează demineralizarea osoasă şi distrugerea smalţului dinţilor. Nu este de mirare că acei copii care beau sucuri acidulate suferă din cauza cariilor dentare. În plus, la maturitate, acidul fosforic creşte riscul de osteoporoză, fiindcă odată ajuns în urină, el duce la pierderea calciului, un mineral important pentru menţinerea sănătăţii oaselor.