În clasamentul celor mai atrăgătoare fructe, cireşele sunt cu siguranţă în top. Dar se pare că aceste fructe-vedetă ale sezonului au mai multe calităţi decât aspectul care pur şi simplu îţi lasă gura apă când treci pe lângă ele. Potrivit oamenilor de ştiinţă, cireşele au numeroase efecte benefice asupra sănătăţii.
Cireșele pot fi mâncate în orice moment al zilei. Cu toate acestea, unii oameni consideră că, dacă dau iama în bolul cu cireșe seara târziu ar putea avea probleme de sănătate. Deși fructele conțin mult zahăr, cireșele au și fibre care nu vor afecta digestia.
Cireșele sunt pline de vitamine și minerale, inclusiv potasiu, magneziu, acid folic și vitaminele A, C și E. De asemenea, fructele conțin multă apă, așa că un consum regulat de cireșe menține organismul mai hidratat.
Iată 7 motive ca să mănânci cireşe!
1. Cireşele te pot ajuta să dormi mai bine
Un lucru poate mai puţin ştiut despre aceste fructe este că ele pot ajuta la un somn mai bun. Cireșele conțin triptofan, un aminoacid care ajută la producerea și creșterea cantității de serotonină și melatonină din organism.
Deoarece cireșele au enzime diferite, ele păstrează triptofanul în corp mai mult timp. Nu numai că ne ajută să adormim mai devreme, ci și să dormim mai mult timp.
Cireșele pot, de asemenea, să reducă inflamația, ajutându-ne să fim mai relaxați în timpul somnului. Sfatul specialiştilor este să mâncăm cireşe cu o oră înainte de culcare.
2. Cireşele sunt bune pentru inimă şi pentru sistemul circulator
Cireșele sunt bogate în fibre, ceea ce poate ajuta la o digestie mai bună și pot reduce riscul de boli de inimă și alte afecțiuni cronice.
Apropo de melatonină, cercetătorii au descoperit că oamenii care au atacuri de cord tind să aibă un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi reparat prin consumul de cireşe.
Un compus prezent în cireşe – polifenolul – s-a dovedit a fi benefic în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge.
În plus, antocianina, de asemenea prezentă în cireşe, protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ceea ce implică faptul că cireşele pot ajuta la prevenirea formării de placă arterială.
De asemenea, cireșele ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și a colesterolului.
3. Cireşele sunt bune pentru creier
Aceiaşi compuşi menţionaţi mai sus – melatonina, polifenolii şi antocianinele – au dovedit efecte benefice asupra funcţiilor cerebrale. Toate trei protejează celulele creierului de stresul oxidativ şi pot juca un rol în prevenirea diferitelor forme de demenţă, inclusiv boala Alzheimer.
4. Cireşele sunt un antiinflamator natural
Potrivit specialiştilor, antocianinele reduc inflamarea aproximativ la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu menţiunea că cele din cireşe nu prezintă şi efecte adverse.
5. Cireşele pot preveni atacurile de gută
Când cei bolnavi de gută – o formă complexă şi foarte dureroasă de artrită – au mâncat cireşe pentru numai 2 zile, riscul unui atac de gută a scăzut cu 35%, comparativ cu situaţia celor care nu au mâncat aceste fructe.
6. Cireşele pot ajuta la prevenirea cancerului
Antocianinele din cireşe au dovedit un efect de diminuare a celulelor canceroase şi de stimulare a distrugerii acestora. Mai specific, rezultatele au demonstrat că reduc ritmul de creştere a celulelor de cancer la colon.
7. Cireşele pot fi considerate medicamentul natural care creşte performanţa
Consumul de cireşe poate ajuta atleţii să scape de durerea post-antrenament care apare la muşchi, ceea ce poate rezulta în mai multe zile de antrenament şi mai puţin timp destinat refacerii. Efectul a fost demonstrat atât în ceea ce priveşte alergatul pe distanţă lungă, cât şi antrenamentul de forţă.
Cireșele pot fi consumate simple sau pot fi adăugate în iaurt, cereale, fulgi de ovăz sau smoothie-uri.