Din 15 noiembrie și până în 24 decembrie, credincioșii din toată lumea vor posti pentru purificarea trupului și a sufletului, în așteptarea celei mai iubite sărbători de iarnă, Nașterea Mântuitorului.
Postul Crăciunului este o perioadă de 40 de zile în care credincioșii se pregătesc spiritual și trupește de sărbătoarea venirii pe lume a lui Iisus Hristos și ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când a aşteptat ca Dumnezeu să scrie pe lespezile de piatră Legea Decalogului, adică cele 10 porunci.
“Dacă vreţi să simţiţi bucuria Naşterii Lui Iisus Hristos, bucurie pe care au avut-o păstorii şi îngerii la Naşterea Domnului, postiţi, rugaţi-vă, păziţi curăţenia, faceţi milostenie, spovediţi-vă cu sinceritate, şi cei cărora vă vor da voie duhovnicii, aceia împărtăşiţi-vă cu curăţenie, iar atunci veţi simţi, pe de-a-ntregul şi cu adevărat, ce înseamnă Naşterea lui Iisus Hristos”, este îndemnul părintelui arhimandrit Cleopa într-una dintre predicile sale.
Sfânta Scriptură ne îndeamnă să nu ne fălim cu faptul că ținem post, să ne bucurăm, nu să ne chinuim sau să o luăm ca pe o povară, pentru că altfel ne vom face mai mult rău decât bine.
Pe lângă preocuparea legată de ce mâncăm în Postul Crăciunului, pentru a ne curăța de păcate avem nevoie și de rugăciuni, care, pentru a avea putere, trebuie rostite cu smerenie și credință.
Iată Rugăciunea care atrage binele, curățarea sufletească și smerenia în Postul Crăciunului: „O, Doamne Dumnezeule Atotputernic, zidirea mâinilor Tale suntem, pecetluiţi cu gândul voinţei Tale de mântuire, dar neascultând poruncile Tale, ne-am abătut pe căile nedreptăţii.
Din pământ m-ai zidit şi cu suflarea duhului iubirii Tale m-ai arătat ca o făptură minunată, încununată cu frumuseţe dumnezeiască. Dar eu, neluând seama la cinstea cu care m-ai învrednicit, m-am coborât în adâncul fărădelegilor.
Curăţeşte inimile noastre, trimiţând apa îndurărilor Tale întru care îneacă toată cugetarea cea pătimaşă. În noroiul slavei deşarte pururea alunecăm şi cădem în groapa tuturor răutăţilor, fiind cu totul osândiţi.
Întinde-ne mână de ajutor, Doamne, şi ne urcă pe muntele nevoinţelor, dăruindu-ne totodată şi lumina pocăinţei. Dă-ne şi coiful nădejdii în vremea tulburării gândurilor rele şi întrarmează-ne cu săgeţile rugăciunii de foc, ca să doborâm pe vrăjmaşii cei ce ne necăjesc.
Moise a postit 40 de zile şi a primit din mâna Ta tablele legii, însă acum Însuţi scrie cu degetul Tău dumnezeiesc gândurile înţelepciunii Tale, care să ne călăuzească la tot lucrul cel bun. Suntem firi slabe şi lesne biruite de păcat, dar cu braţul puterii Tale ridică-ne deasupra valurilor patimilor noastre şi dă-ne a privi spre adâncurile milostivirii Tale.
Pune în inimile noastre dragostea de rugăciune şi cu adierile dorului Tău învăluie sufletele noastre. Învaţă-ne a iubi mai mult curăţia, şi mintea noastră o arată tablă a cugetărilor îngereşti, scrise cu slovele Duhului Tău înţelepţitor.
Să se atingă de inima noastră împietrită scânteia iubirii Tale de oameni şi să o prefacă în ceară, în care cu degetul Tău dumnezeiesc să închipui cuvinte iubitoare faţă de aproapele.
Greu suferim povara neputineţelor noastre şi adesea ne tânguim fiind biruiţi de vrăjmaşii noştri nevăzuţi, dar adâncul milostivirii şi îndurărilor Tale este mare, deci totdeauna sprijineşte-ne cu braţul Tău puternic pe cărarea postului. Amin!”