Păpădia (Taraxacum officinalis), una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante, conţine principii amare care tonifică ficatul obosit, stimulează activitatea rinichilor şi a intestinelor.

Acum, la început de primăvară, este momentul ideal pentru recoltarea rădăcinilor de păpădie, împreună cu tulpina subterană, aflate la maximul forţei de vindecare.

Folositi-va de o cazma si scoateti radacinile cu grija. Evitati sa le deteriorati, in caz contrar veti pierde seva, care ascunde cea mai mare parte a principiilor medicinale. In general, recoltarea se face mai bine dupa perioadele ploioase.

Curatati-le de pamant si evitati scurtarea lor, tocmai pentru a nu pierde din latex, diminuand astfel valoarea terapeutica a produsului. Se spală sub jet de apă. Se despică (dacă sunt mai groase) pe lungime şi se pun la uscat în strat subţire.

Conditiile de uscare sunt esentiale. Evitati sa uscati radacinile de papadie afara, pentru ca si asta duce la deteriorarea calitatii medicamentului. Uscarea se face la umbra, in incaperi in care temperatura este cuprinsa intre 15 si 30 de grade.

Când devin rigide şi se rup cu un pocnet sec, rădăcinile se depozitează în pungi de hârtie. Pulberea de rădăcină de păpădie poate fi găsită şi la magazinele cu produse naturiste, gata preparată.

Tratează bolile de ficat

Cura cu pulbere de păpădie are efecte puternice împotriva hepatitei virale şi alcoolice, unde face adevărate minuni. Tratamentul contribuie la restabilirea funcţiilor ficatului, prevenind procesul de fibrozare – evoluţia spre ciroză – produs în urma atacului violent al viruşilor sau al substanţelor toxice.

Totodată, păpădia alungă senzaţia de oboseală şi combate icterul – colorarea în galben a tegumentelor, specifică persoanelor care suferă de hepatită.

Pentru tratarea afecţiunilor hepatice, se administrează o jumătate de linguriţă rasă (circa 2 gr.) de pulbere de rădăcină de păpădie, de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă timp de câteva secunde, după care se inghite cu apă. Cura durează 90 de zile.

În cazul steatozei hepatice (ficat gras), cura cu pulbere de rădăcină de păpădie se va urma vreme de 30-60 de zile, perioadă necesară pentru detoxifierea şi tonifierea ficatului.

Ameliorează bolile cardiovasculare

Cura cu pulbere de păpădie are un efect rapid asupra tensiunii arteriale, pe care o scade treptat şi o stabilizează după doar 1-2 săptămâni de administrare.

După 30-40 de zile de tratament apar şi efectele asupra nivelului colesterolului din sânge, după această perioadă de timp colesterolul ‘’rău’’ începând să scadă, în timp ce nivelul de colesterol ‘’bun’’ creşte.

După 60 de zile de cură, analizele vor indica scăderea nivelului grăsimilor din sânge (trigliceride). Astfel, este stopată depunerea plăcilor de aterom pe artere, se previne acidentul vascular şi infarctul miocardic. Se administrează câte o jumătate de linguriţă, de 3-4 ori pe zi, în cură de 90 de zile.

Leac împotriva bolilor renale

Din pulberea de rădăcini de păpădie se poate prepara şi o tinctură şi totodată, un leac excelent contra retenţiei de apă din ţesuturi – pleoape, mâini sau picioare umflate – sau creşterea tensiunii arteriale.

Tinctura de păpădie ajută şi la eliminarea nisipului la rinichi (microlitiază renală), prevenind recidiva calculilor renali deja operaţi, indiferent că este vorba despre uraţi, oxalaţi sau fosfaţi.

Într-un borcan cu filet se pun 20 de linguri de pulbere de rădăcini de păpădie (măcinată şi cernută prin sită), peste care se adaugă 500 ml. (2 căni) de alcool alimentar de 40 de grade.

Se închide ermetic, se pune într-un loc călduros şi se lasă la macerat timp de 2 săptămâni. Se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se ia câte o linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 – 6 ori pe zi.

Păpădia este contraindicată persoanelor care suferă de ulcer, gastrită sau esofagită de reflux erozivă (stimulează secreţia de acid gastric).