Diabetul zaharat este o boală metabolică datorată lipsei de insulină din organism sau scăderii acțiunii sale. Această afecțiune produce tulburări la nivelul întregului metabolism și, în timp, poate afecta funcționarea diverselor organe din corp. Există mai multe tipuri de diabet zaharat, în funcție de cauzele care au declanșat boala, dintre care cele mai des întâlnite sunt de tip 1 și de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat de tip 1 presupune lipsa producerii de insulină în corp sau prezența unei cantități insuficiente din acest hormon în organism, fapt cauzat de funcționarea deficitară a pancreasului. Este cel mai des întâlnit în cazul tinerilor, iar persoanele afectate sunt dependente de tratamentul cu insulină.

Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent)

Diabetul zaharat de tip 2 reprezintă rezultatul a două disfuncționalități: rezistența celulelor la acțiunea insulinei și deficiențe la nivelul pancreasului. Este cea mai frecventă formă de diabet și este adesea asociată cu obezitatea. Pacienții nu sunt dependenți de tratamentul cu insulină, aceștia trebuind doar să își controleze nivelul glicemiei din organism printr-o alimentație corespunzătoare, sport, dar și prin tratamentul recomandat de medic în acest sens, dacă este cazul.

Simptome ale diabetului zaharat: sete, oboseală, piele palidă, bătăi frecvente ale inimii, urină conținând zahăr, zahăr în sânge, deteriorarea vederii, vindecarea slabă a rănilor, boli ale pielii.

Rețete și remedii populare

Rețeta 1

Peste 2 linguri frunze uscate zdrobite și ramuri de gutui, adunate în timpul înfloririi, se toarnă 200 ml de apă, se fierbe timp de 15 minute la foc mic, se răcește și se strecoară. Se bea pe tot parcursul zilei cu înghițituri mici în tratamentul diabetului și hipertensiunii.

Rețeta 2

Preparați 50 g frunze de struguri zdrobiți în 500 ml de apă fiartă, fierbeți 10 minute la foc mic, strecurați și beți 100 ml de 4 ori pe zi înainte de mese pentru tratamentul diabetului zaharat.

Rețeta 3

1 lingură frunze de nuc se fierb într-un pahar cu apă timp de 30 de secunde. Se lasă la infuzat 1 oră și strecurați. Se bea pe tot parcursul zilei cu înghițituri mici.

Rețeta 4

Rădăcinile de brusture și păpădie conțin substanțe asemănătoare insulinei. 10 g de rădăcini de brusture tocate și iarbă de păpădie se toarnă cu 200 ml de apă, se fierb 15 minute și se lasă la infuzat 30 de minute. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi pentru tratamentul diabetului zaharat.

Dieta pentru diabet

Dieta pentru diabetul zaharat ar trebui să fie vegetală-lactată, din produse naturale de înaltă calitate. Meniul ar trebui să includă fructe, legume, nuci, cereale integrale, consumate în fiecare zi. În special mâncați multe alimente crude care stimulează pancreasul să producă insulină.

Este util pentru diabetul zaharat să se mănânce grapefruit în cantități nelimitate, leguminoase, ceapă, usturoi, castraveți. Un remediu util pentru tratament este ceaiul din păstăi de fasole.

Se prepara in doua moduri, prin fierbere ori macerare, existand posibilitatea ca fiecare sa opteze pentru forma care i se pare mai comoda sau accesibila.

– Prin fierbere: se pune la fiert, pentru 15- 20 de minute, 1 lingura de teci uscate si maruntite, intr-un sfert de litru de apa. Se filtreaza si se beau 2-3 cesti pe zi, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10-15 minute.

– Prin macerare: de seara, se pun la macerat 4 linguri de teci bine uscate si maruntite intr-un litru de apa. Dimineata, amestecul se fierbe pana cand lichidul scade la jumatate. Se filtreaza si cantitatea ramasa se imparte in 2-3 portii si se bea pe parcursul unei zile.