Rozmarinul este unul dintre cele mai aromate condimente și este excepțional pentru fripturi și preparate la cuptor, dar are proprietăți care îl transformă într-un remediu naturist puternic. Când este consumat sub formă de ceai, rozmarinul are efecte benefice asupra sănătății.

Din condimentul care dă gust fripturii tale, rozmarinul poate deveni tratament naturist și un aliat în menținerea sănătății organismului. Ceaiul de rozmarin aduce beneficii la nivelul întregului corp, când este consumat cu măsură.

Mod de preparare

Ceaiul se prepara dintr-o lingurita cu varf de planta uscata adaugata la 250 ml de apa sau dintr-o lingura de frunze proaspete la un litru de apa. Se mentine timp de 10-15 minute la infuzat, apoi se strecoara. Se bea indulcit cu miere sau cu suc de lamaie. Se administreaza 2 cani cu ceai pe zi, cu 30 de minute inainte de mese.

Apa pe care o folositi pentru infuzie nu trebuie sa fie clocotita, altfel multe dintre substantele active vor fi distruse. Aduceti apa la punctul de fierbere, apoi lasati-o la racorit 3-4 minute. Abia dupa aceea se poate turna peste frunzele de rozmarin. Dupa alte 5 minute, ceaiul este numai bun pentru a fi consumat.

Beneficiile consumului de ceai de rozmarin

1. Bun pentru memorie
În principal, ceaiului de rozmarin este indicat pentru că stimulează sistemul nervos. Este cel mai bun remediu natural de acest tip pentru memorie, dar are și rolul de a îmbunătăți circulația de la nivelul creierului, atenția și viteza de reacție, previne apariția bolilor nervoase și încetinește dezvoltarea bolilor degenerative.

2. Ajută la sănătatea inimii, ficatului și rinichilor
Indicat pentru sănătatea hepatică și a rinichilor, rozmarinul contribuie la eliminarea toxinelor și curățarea acestor organe. Susține funcția vezicii biliare și regenerarea ficatului și poate preveni apariția pietrelor la rinichi.

Infuzia de rozmarin reglează tensiunea arterială, scade colesterolul și stimulează circulația eficientă a sângelui, astfel că este bun în cazul în care suferi de circulație periferică îngreunată, ai mâinile și picioarele reci mereu sau ai varice.

3. Contribuie la menținerea elasticității pielii
Ceaiul de rozmarin are capacitatea de a proteja țesuturile de toxine, formând o barieră de antioxidanți, vitamine și minerale. Astfel, păstrează elasticitatea pielii și îți oferă un tonus bun.

4. Stimulează sistemul digestiv
Stimulează digestia și are proprietăți antispasmodice, astfel că reduce crampele abdominale, combate flatulența și, totodată, sporește absorbția nutrienților la nivel intestinal.

5. Indicat în diete pentru slăbit
Ingredientele active din ceaiul de rozmarin inhibă activitatea enzimei care generează lipide, iar senzația de sațietate se instalează mai repede.

Consumat cu regularitate, timp de 7 zile, înainte de mesele principale, împiedică absorbția grăsimilor rele în organism. În cele 7 zile de cură cu ceai de rozmarin veți slăbi 3 kilograme, corpul va fi tonifiat și se va reduce aspectul celulitei.

6. Reduce stresul și anxietatea
Acidul rozmarinic din acest ceai are efecte antioxidante, dar și un efect antidepresiv, astfel că ține sub control stresul cotidian și sporește gradul de toleranță, pentru că are efecte adaptogene.

Contraindicații
Rozmarinul poate provoca reacții adverse dacă este consumat în cantități prea mari, peste 15 gr pe zi: vărsături, spasme, edem pulmonar (lichid în plămâni). Este contraindicat pentru femeile însărcinate.