Tuturor ne place şoriciul, dar puţini știu ca acesta are efecte benefice asupra sănătăţii, desigur dacă este consumat cu moderaţie.
Soriciul de porc este deosebit de sanatos, fiind bogat in minerale. 100g de sorici de porc contine 30mg de calciu, 11 mg de magneziu, 85 mg de fosfor si 127 mg de potasiu.
Soriciul de porc are o valoare calorica foarte mare. 100g de sorici este echivalenta cu 544 de calorii. De asemenea, in 100g de sorici sunt regasite 61,3g de porteine si 31,3g de grasimi, ceea ce inseamna ca tine de foame si ofera energie.
Soriciul de porc, numeroase beneficii pentru sanatate
1. Soriciul contine acid oleic, acid pe care îl regasim si în uleiul de masline si care este benefic pentru sanatatea inimii.
2. Soriciul de porc poate fi consumat fara probleme de catre persoanele diabetice, deoarece contine cantitati mici de carbohidrati, ceea ce nu duce la cresterea nivelului glicemiei.
3. Soriciul are un continut bogat de colagen, proteina care ajuta la redobandirea elasticitatii pielii si sprijina sanatatea oaselor si articulatiilor. Prin urmare, acesta poate fi consumat cu incredere de persoanele care au probleme cu articulatiile.
4. De asemenea, fiind bogat in sodiu, soriciul de porc sprijina functia cerebrala, ajuta la reglarea absorbtiei glucozei si previne retentia de apa din organism.
Cat sorici de porc poti consuma intr-o zi
Insa, in ciuda tuturor beneficiilor pe care le are pentru sanatate, nu trebuie sa uiti ca soriciul este deosebit de caloric. Prin urmare, nu ar trebui sa consumi mai mult de 50 de grame zilnic.
Este indicat ca soriciul sa fie consumat ca si gustare, intre mese, mai ales ca tine si de foame. Este gustarea ideala nu doar in perioada iernii, ci si in restul anului.
Cand NU trebuie sa consumi sorici de porc
Soriciul de porc este contraindicat persoanelor care au tensiunea arteriala mare sau au colesterolul marit.
De asemenea, din cauza cantitatii mari de grasimi, soriciul nu este indicat nici persoanelor hepatice sau celor care sufera de afectiuni biliare sau pancreatice, fiind greu de digerat pentru acestea si ducand la neplaceri precum crampe, constipatie si greata.
Atentie!
Soriciul din comert contine cantitati mari de sare. Daca nu ai de unde sa cumperi sorici din surse naturale, pe cel din comert ar fi bine sa il tii in apa timp de cateva ore, apoi sa-l cureti foarte bine si sa-l pui tu intr-o saramura preparata in casa, cu putina sare si aromele dorite.