Conservați frunzele de viță-de-vie, ca să puteți pregăti sărmăluțe delicioase cu ele în timpul sezonului rece.

Ideal este ca frunzele sa fie culese cat inca nu sunt foarte mature, dar sunt destul de mari cat sa poata fi folosite in bucatarie, maxim in lunile mai – iunie. Iată cea mai simplă metodă de conservare!

1. Frunza de vita de vie pentru iarna, in saramura

Ingrediente necesare:

– 1 kg frunze viță-de-vie,
– 3 litri apă,
– 5 linguri și 1 linguriță sare neiodată,
– 10-12 prune sau corcodușe verzi.

Mod de preparare:

Curățăm frunzele tinere de viță-de-vie, le spălăm sub jet de apă rece și le suprapunem în mănunchiuri a câte 10.

Punem apa pe foc și când ajunge la punctul de fierbere, adăugăm 5 linguri de sare. Amestecăm și așteptăm ca sarea să se dizolve complet.

Scufundăm fiecare mănunchi de frunze în saramura aflată în fierbere, timp de 10 secunde. Frunzele își vor schimba culoarea din verde în gălbui.

Îndoim mănunchiurile în jumătate și le așezăm compact într-un borcan de 2 litri, spălat și sterilizat.

Umplem jumătate din borcan cu frunze după care adăugăm prunele sau corcodușele verzi (spălate) și 1 linguriță de sare.

Completăm cu frunze de viță-de-vie până umplem complet borcanul. Deasupra punem 2 bețișoare sau frigărui de bambus și turnăm saramura fierbinte în borcan.

Acoperim borcanul cu un capac curat și sterilizat și lăsăm să se răcească. Ulterior, depozităm într-un loc răcoros.

2. Frunza de vita de vie pentru iarna, in bidon (pet) de plastic

Frunzele de vita de vie nu se spala, se scutura bine, sa nu aiba gandacei, se aleg de codite si se fac ghemotoace cate 1-2 frunze.

Se baga in peturi de o,5 l (foarte uscate, sa nu aiba deloc stropi de apa). Se indeasa bine cu coada unei linguri de lemn sau cu un bat.

Cand bidonul este plin, se pune dopul si se aseaza pe raft, in camara. Isi vor schimba culoarea, nu vor mai fi la fel de verzi, dar sunt grozave.

Cand vreti sa faceti sarmalute, taiati bidonul, desfaceti frunzele, le spalati, le opariti 3-4 minute si le clatiti cu apa rece.

3. Frunza de vita de vie pentru iarna, la congelator

Se spala frunzele, se oparesc timp de 2-3 minute in apa clocotita, se scot si se clatesc imediat cu apa rece. Se lasa la scurs, apoi se pun in pungi, la congelator, in functie de cate frunze stiti ca aveti nevoie o data.

Spor la gătit!