Sucul de sfeclă roșie obținut prin stoarcere este resorbit foarte repede și fără efort în sistemul digestiv, de unde ajunge direct în sânge și apoi în celulele somatice și cerebrale. Astfel, efectul său vindecător este rapid.

Sucul de sfeclă roșie stimulează menținerea tinereții și elasticității celulelor și pereților vasculari, grăbind în felul acesta procesele de vindecare.

Reguli generale la prepararea și utilizarea sucului

Efectul curativ și regenerator al sucului de sfeclă roșie este cu atât mai intens, cu cât este mai scurt contactul lui cu oxigenul, care produce procese oxidative ce reduc calitatea vitaminelor ingerate.

Sucul de sfeclă roșie trebuie băut imediat după stoarcere, încet, cu ajutorul unui pai. În funcție de starea sănătății, se beau câte 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, cu 20 de minute înaintea unei mese principale, sau – între mese – pentru forță și energie.

Pentru un efect regenerator se poate administra o doză mai mare (minimum 1 pahar dimineața și 1 pahar după-amiază), mai ales în timpul unor afecțiuni acute, sau imediat după aceea.

Efectul curativ al substanțelor din sfecla roșie poate fi potențat combinând sucul de sfeclă roșie cu puțin suc proaspăt de morcovi, de țelină sau de măr. Pentru vindecare și întinerire, sucul de sfeclă roșie se poate consuma în combinație cu sucul a 1/2-1 măr.

Sucul de sfeclă roșie are efect vindecător

– Stimulează funcția ficatului și a fierii (protecția ficatului prin betanină/ colorant vegetal albastru-roșu);

– Susține „stabilirea” microorganismelor utile pentru sănătate în intestinul subțire și intestinul gros;

– Are efect antibacterian;
– Ameliorează respirația celulelor somatice și cerebrale; stimulează, în general, procesele de funcționare și de reglare și elasticitatea și menținerea tinereții celulelor somatice și cerebrale;

– Stimulează sistemul imunitar și formarea sângelui;
– Are o componentă antitermică (scade febra);

– Stimulează diureza (eliminarea de urină);
– Etanșează vasele sanguine și are un efect antisclerozant ;

– Sporește vitalitatea și ameliorează metabolismul substanței cerebrale;
– Ajută la regularizarea activității glandei tiroide.

Precauții

La unele persoane care consumă sfeclă roșie, urina poate căpăta o culoare roșie, fenomen denumit beturie, care nu arată vreo afecțiune sau intoxicație, ci doar o incapacitate parțială a organismului de a asimila anumiți nutrienți din sfeclă.

Abuzul de suc de sfeclă roșie, peste 400 ml, poate duce la o paralizie temporară a corzilor vocale.