Păstai galbene cu usturoi este o mâncare simplă şi delicioasă, mai ales atunci când e făcută cu păstăi crude, culese proaspete. Aroma usturoiului, în combinaţie cu mireasma ierburilor proaspete îi dau mâncării un gust aparte.
Ingrediente:
– 900 grame de păstăi galbene,
– 4 linguri de ulei
– 1 morcov,
– 1 ceapă,
– 9 căței de usturoi,
– 1 linguriță de boia dulce,
– sare, piper – după gust,
– 2 roșii mari, cărnoase – opțional,
– 1/4 legătură de pătrunjel,
– 2 fire de mărar.
Mod de preparare:
1. Încingeți uleiul într-o cratiță sau tigaie pe aragaz.
2. Adăugați morcovul razuit, ceapa tocată și 7 căței de usturoi zdrobiți.
3. Căliți rapid aceste ingrediente, amestecându-le constant, pentru aproximativ 3 minute.
4. Adăugați păstăile în cratiță și continuați să le căliți timp de încă 3 minute, amestecând mai des.
5. Acoperiți păstăile cu aproximativ 2,5 căni de apă, apoi adăugați condimentele: boiaua dulce, sare și piper, în funcție de gustul dorit.
6. Opțional, puteți adăuga și 2 roșii – curățate de pielițe și tocate cubulețe.
7. Lăsați compoziția să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 30-40 de minute, având capacul pus pe cratiță. Puteți verifica dacă păstăile s-au fiert.
8. Aproape de final, adăugați cei doi căței de usturoi rămași zdrobiți și ierburile aromatice: pătrunjelul și mărarul.
9. Continuați fierberea timp de încă 5 minute, fără capac, pentru a reduce lichidul.
Păstăile galbene pot fi servite simplu sau pot fi folosite ca garnitură alături de alte preparate culinare.