GEM de CAISE aromat și gustos – o rețetă specială!
Ca să te poți bucura de aroma și parfumul fructelor de caise tot timpul anului, poți pregăti un delicios gem de caise. Se prepară ușor, iar culoarea, textura și gustul acestuia te va cuceri cu ușurință.

Pentru a reuși un gem de caise cu adevărat bun ai nevoie de fructe proaspete și bine coapte. Cantitatea de zahăr o poți ajusta în funcție de preferințe, iar pentru culoare și aromă folosește cu încredere zeama de lămâie, zahărul vanilat sau vanilie și sâmburi de caise sau migdale crude.

Iată cum pregătești un delicios și aromat gem de caise
INGREDIENTE:
– 1,5kg de caise fără sâmburi;
– 1kg zahăr;
– zeama de la o lămâie;
– 2 plicuri zahăr vanilat;
– samburii caiselor folosite.

PREPARARE:
1. Spală și curăță caisele de sâmburi, apoi pune-le într-o cratiță încăpătoare, cu fund dublu.
2. Varsă zahărul peste caise și lasă totul la macerat 2-3 ore sau chiar peste noapte până când fructele își vor lăsa siropul. În funcție de cât de dulce dorești gemul, poți sa mai adaugi zahăr.

3. Pune cratița pe foc mediu și amestecă destul de des pentru a evita lipirea caiselor de fundul sau pereții acesteia.
4. Când caisele sunt fierte pe jumătate, după aproximativ jumătate de oră de când au fost puse pe foc, dă cratița la o parte și blenduiește gemul astfel încât să obții o pastă fină.

5. Adaugă zeama de lămâie, zahărul vanilat și sâmburii de caise și pune din nou la foc mic spre mediu, până când gemul va căpăta consistența dorită, aproximativ 20-30 de minute de fierbere.

6. Pune gemul în borcane curate și sterilizate cât este încă fierbinte, apoi răstoarnă borcanele cu capacul în jos și pune-le pe un grătar sau într-o tavă la cuptor, la 100 de grade, pentru încă 15-20 minute.

7. Oprește cuptorul și lasă borcanele cu gem înăuntru, pentru a se răci încet, până a doua zi. În felul acesta gemul poate rezista mult timp fără probleme!

Din această cantitate de ingrediente vor rezulta aproximativ 6 borcane de gem, de 370g. 

   Savurați cu plăcere!