Leușteanul este o plantă folosită inițial în gastronomie, ca plantă aromatizantă, ca apoi să îi fie descoperite și proprietățile medicinale, oferind o serie de beneficii pentru sănătate. Principiile active din leuştean au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar şi asupra sistemului endocrin.
Leușteanul este bogat în vitamine din complexul B, esențiale pentru energie, și în vitamina C, care susține sănătatea pielii și a sistemului imunitar.
Aplicat direct pe piele sau sub formă de unguent, leușteanul ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului și acneei, conferind pielii un aspect mai neted și sănătos. Antioxidanții din leuștean pot ajuta, de asemenea, la prevenirea ridurilor și la îmbunătățirea circulației sanguine la nivelul pielii.
Leuşteanul proaspăt tratează tulburările de pigmentare (pete) ale pielii, acţionează eficient contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, previne infecţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse (arsuri).
Pete pe piele apărute în contact cu diverse substanţe chimice
Se obţin efecte excepţionale dacă se freacă pielea pe zona afectată cu frunze proaspete de leuştean, zdrobite în prealabil. Aplicaţia durează 5 minute şi se repetă de 2 ori pe zi, pe o perioadă de 1 săptămână.
Pete pe piele apărute pe fondul unor tulburări interne
Se freacă pielea cu frunze de leuştean proaspete şi zdrobite, timp de 5 minute, de 2 ori pe zi.
In ambele cazuri, tratamentul extern este dublat cu o cură de dezintoxicare: se iau 12 linguriţe de suc de leuştean pe zi, cel puţin 2 săptămâni.
Cum se obţine sucul de leuştean?
Se adaugă în blender o mână de frunze proaspete, împreună cu 4 linguri de apă. Se mixează, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Se diluează în puţin suc de rădăcină de morcov.
Reacţii alergice la nivelul pielii
Leușteanul conține quercină, un compus antiinflamator care inhibă eliberarea de histamină și reduce simptomele alergice, precum iritațiile pielii.
Următorul remediu diminuează inflamația şi calmează mâncărimile:
Se iau frunze proaspete de leuştean, se toacă foarte bine în blender sau în mojar, şi se învelesc într-un tifon subţire, care se aplică pe locul afectat. Se lasă să acţioneze timp de o oră, zilnic, până la ameliorare.
Arsuri de gradul I şi II
Aplicaţia cu leuştean proaspăt are efecte calmante locale, antiinflamatoare, prevenind infecţia şi grăbind refacerea ţesuturilor distruse.
Se ia o mână de frunze proaspete de leuştean şi se strivesc pe o planşetă de lemn, după care se aplică pe locul afectat. Se lasă să acţioneze cel puţin o oră.