Tinctura de păpădie poate face minuni pentru un ficat încărcat de toxine. Fitoterapeuți din toate colțurile lumii și din toate timpurile spun că păpădia dă rezultate bune în afecțiunile hepatice.
Ficatul este cel mai important organ detoxifiant al organismului. Lucrează non-stop pentru eliminarea deșeurilor și a substanțelor nocive din corp. Ficatul ajută la înlăturarea: bacteriilor, otrăvurilor, toxinelor din alcool, poluanților din mediu, substanțelor chimice din produsele de îngrijire a corpului, medicamentelor, aditivilor din alimente.
De ce este important să avem grijă de ficatul nostru?
El trebuie protejat în primul rând printr-o viață sănătoasă, echilibrată, fără excese și vicii. Dar există și plante cu efecte hepatoprotectoare, depurative și stimulente pentru funcțiile hepatice. Păpădia este una din ele.
Tinctură de păpădie pentru ficat – rețetă
Ingrediente:
– 2 linguri de rădăcini de păpădie mărunțite,
– 60 ml de oțet de mere sau alcool.
Cum se face tinctura de păpădie
Rădăcinile de păpădie se toacă mărunt și se pun într-un borcănel mic (de 70 de mililitri). Turnați oțetul sau alcoolul și amestecați bine. Lichidul trebuie să acopere plantele cu cel puțin 5-7 cm.
Cel mai bun tip de alcool pentru prepararea tincturilor este vodca. Însă puteți folosi la fel de bine brandy, rom, rachiu de fructe sau whisky. Dacă folosiți oțet, optați pentru oțetul de mere (preferabil să fie natural).
Puneți capacul și închideți borcanul ermetic. Puneți-l pe pervaz, la soare, sau într-un alt loc călduros și însorit din casă.
Lăsați rădăcinile de păpădie la macerat timp de 4-6 săptămâni. Agitați recipientul câteva minute în fiecare zi pentru a ajuta la dizolvarea substanțelor active din plante.
După finalizarea perioadei de macerare, strecurați lichidul. Păstrați tinctura obținută într-o sticlă de culoare închisă. Puteți folosi o sticluță goală cu dop picurător de la tinctură veche.
Depozitați tinctura de păpădie într-un loc întunecos și răcoros din casă. Dacă tinctura a fost preparată cu alcool, va rezista câțiva ani buni. Dacă ați folosit oțet, durata de valabilitate este de 1 an.
Cum se administrează tinctura de păpădie
Puteți lua câte 1 linguriță de tinctură de păpădie, de 3 ori pe zi.
Ce beneficii are păpădia
Are acțiune coleretică și colagogă, adică stimulează secrețiile biliare și îmbunătățește implicit funcțiile hepato-biliare. Însuși gustul amărui al rădăcinii ne dă de înțeles că este o plantă benefică pentru ficat și bilă.
Păpădia înlătură stresul oxidativ de pe ficat și permite acestui organ să se vindece și ușor-ușor să se regenereze.
Păpădia mărește cantitatea de urină eliminată. Este deopotrivă un agent diuretic și laxativ. Prin efectele sale depurative ajută la curățarea organismului de toxine.
Păpădia este recomandată în numeroase afecțiuni: dischinezie biliară, tulburări intestinale, constipație, anorexie, arsuri stomacale, gastrită hiperacidă, hipertensiune arterială, colesterol mărit, ateroscleroză, edeme, retenție de apă (la menstruație), infecții ale tractului urinar, gută, reumatism, anemie, osteoporoză (prevenire), acnee, eczeme, alte boli de piele.
Când se recoltează rădăcinile de păpădie
Rizomii de păpădie se scot din pământ în timpul verii, începând cu luna iulie și până la sfârșitul toamnei. Se folosește cazmaua. Rădăcinile se spală de pământ, se curăță și se toacă mărunt.
Se lasă la uscat, apoi se depozitează în pungi de hârtie. Rădăcinile uscate de păpădie se pot folosi ulterior la prepararea de ceaiuri, tincturi sau capsule.