Supa de dovlecei à la grec este o mâncare savuroasă, de vară, foarte bună și rece, de la frigider, dar avantajul principal este că se face foarte repede și cu ingrediente la îndemână.

Ingrediente:

– 2 dovlecei (cca 500 g),
– 1 ceapă medie,
– 1 ardei gras ,
– 2 morcovi,
– 1 rădăcină de pătrunjel,
– 1 țelină mică,
– 2 linguri de orez,

– 2 gălbenușuri,
– 200 g smântână (minim 20%),
– zeama de la o jumătate de lămâie,
– 1 legătură de mărar verde sau pătrunjel,
– sare și piper, după gust,
– 1 lingură de vegeta de casă,
– 2 linguri de ulei.

Mod de preparare:

1. Curățați legumele de coajă și spălați-le bine. Tocați-le mărunt.

2. Într-o oală, căliți legumele în puțin ulei. Când ceapa devine translucidă, adăugați dovleceii tăiați cubulețe, orezul și căliți-le încă 1 minut.

3. Turnați apă în oală, adăugați sare, piper și vegeta, apoi lăsați legumele să fiarbă timp de aproximativ 20 de minute.

4. Într-un bol, amestecați gălbenușurile cu smântâna și adăugați puțină zeamă de supă. Amestecați până se obține o compoziție omogenă.

5. Turnați amestecul obținut în oală peste supă și amestecați bine.

6. Mai lăsați puțin supa la foc mic, atât cât să se gătească și smântâna, dar fără să ajungă la punctul de fierbere.

7. Adăugați mărarul tocat (sau pătrunjelul, dacă preferați) și zeama de la jumătatea de lămâie.

Desigur, puteți pregăti și varianta mai dietetică, fără să mai căliți legumele, ci doar le fierbeți, iar în loc de smântână puteți adăuga iaurt gras.

Gustul va fi diferit, dar pentru persoanele care se știu cu probleme de sănătate, sau care au adoptat un stil de viață mai sănătos, varianta dietetică e binevenită.

Bucurați-vă de o porție de supă de dovlecei gustoasă și reconfortantă!