Din frunzele și tulpinile de pătrunjel se prepară băuturi cu valori terapeutice extraordinare, utile în zeci de afecțiuni: ceaiuri, sucuri și chiar vinuri, licori care ne mențin în formă.

Patrunjelul este bogat in vitamina C si K, dar, de asemenea, in cantitati mari de calciu, fier si potasiu.

Mod de preparare ceai:
– Adaugati in 200 ml de apa clocotita o lingura si un sfert de frunze uscate de patrunjel si tulpini.
– Acoperiti si lasati la infuzat pentru aproximativ 5 – 6 minute.
– Strecurati si consumati ceaiul proaspat.

Este important sa nu depasiti doza zilnica de 200 de ml de ceai de patrunjel.
Ceaiul de pătrunjel se va consuma pe parcursul a cel mult 10 zile consecutiv.

Beneficiile consumului de ceai:
– detoxifica intregul organism;
– faciliteaza scaderea in greutate, combate obezitatea;
– utilizat extern, tonifica radacina firului de par;
– combate balonarea;
– intareste sistemul imunitar;
– stimuleaza metabolismul;

– elimina petele de pe piele cauzate de inaintarea in varsta;
– are efect antidepresiv usor, calmant;
– contribuie la eliminarea calculilor renali si previne litiaza renala;
– creste fertilitatea feminina;
– purifica sangele;
– adjuvant in tratarea infertilitatii masculine;
– amelioreaza crampele menstruale;

– scade nivelul de colesterol;
– previne si trateaza infectiile urinare;
– previne cancerul de piele;
– imbunatateste digestia;
– regleaza ciclul menstrual;
– mentine elasticitatea vaselor sangvine;
– stimuleaza circulatia sangvina periferica.

Extractul de pătrunjel poate preveni răspândirea celulelor canceroase, în mare parte datorită conținutului său bogat de antioxidanți.

In plus, frunzele proaspete de patrunjel sunt foarte bune și ideale spre folosire pentru femeile care au tulburari menstruale, in special femeile cu dismenoree, deoarece prin efectul analgezic calmeaza acele spasme dureroase și inconfortabile ale uterului.

Frunzele de patrunjel ajuta și la vindecarea taieturilor adanci, a vanatailor.