Ceaiul de urzică este folosit atât pentru uz intern cât si extern (pentru comprese cu ceai). Reglarea tensiunii arteriale si a nivelului de sânge din organism reprezintă unul din beneficiile consumului de ceai de urzică, datorită continutului mare de fier al plantei, ceaiul de urzică poate prevenii unele afectiuni ale inimii, precum si diabetul sau anemia.
Un alt benefiuciu este acela ca ceaiul de urzica intervine excelent in tratarea problemelor menstruale, dar si intestinale precum: diaree, hemoroizi sau balonare, avand efect laxativ si detoxifiant. De asemenea, ceaiul de urzica este recomandat si pentru tratarea infectiilor urinare si pentru combaterea retentiei de apa din organism.
Substantele active din planta, ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi. Calciul continut de urzica este responsabil de efectele benefice asupra musculaturii si a articulatiilor astfel ajuta in tratarea unor afectiuni precum artrita sau reumatism. Si vitamina K are un rol important, aflanduse in compozitia ceaiului de urzica, acesta ajuta la reglarea ciclului menstrual, prevenind astfel hemoragia abundenta, cu cheaguri, precum si durerile specifice din zona abdominala.
Beneficii pentru păr
In cosmetica, ceaiul de urzica in combinatie cu otetul se poate folosi pentru tratarea scalpului, luptand impotriva matretii sau a mancarimii suparatoare la nivelul scalpului.
Ceaiul de urzica este indicat pentru toate tipurile de par, se poate folosi pentru clatire dupa fiecare spalare. Cu ajutorul acestuia, parul va deveni mai fortifiat, revitalizat, stralucitor si de asemenea va preveni caderea parului. Cititi in continuare si veti afla si cum puteti prepara o astfel de masca pentru par cu urzica.
Indicatii ceai de urzică
Ceaiul de urzica este unul din cele mai folosite ceaiuri si eficiente leacuri pe care le avem. Urzica este cunoscuta prin efectul benefic pe care il are asupra organismului. Ceaiul de urzica vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului, de aceea lupta impotrica starilor de anemie sau astenie.
Ceiul de urzica este de asemenea indicat deoarece limiteaza si inlatura multiplicarea bacteriilor. Totodata ceaiul de urzica este recomandat pentru cei ce se confrunta cu cazuri de bronsita sau asm, deoarece acesta combate tusea si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie.
Ceai de urzica pentru slăbit
Una din cele mai vechi diete pentru slabit cu ceai este cea cu ceai de urzica. Prin compozitia chimica continuta de urzica, aceasta trateaza anemia si are rol detoxifiant. Se spune ca ceaiul de urzica ne poate ajuta sa slabim 5-6 kilograme pe luna, tot ce trebuie sa facem este sa consumam un litru de ceai de urzica zilnic.
Ceaiul de urzica ne ajuta sa eliminam toxinele din corp si promoveaza un slabit sanatos. De asemenea, aceasta dieta este recomandata pentru persoanele care au un exces de apa in organism.
Preparare mască de păr cu ceai de urzică
Urzica este un remediu natural impotriva caderii parului. Ne putem prepara acasa un astfel de tratament astfel: partu linguri de planta de urzica se fierb in 300 de ml de apa timp de 10 minute, din aceasta compozitie folosim 3 linguri, le amestecam cu 10 galbenusuri de oua de prepelita si cu 3 lingurite de ulei de masline extravirgin.
Se recomanda folosirea acestui “sampon” timp de 6 luni fara a mai folosi alte produse de styling, vom observa ca parul devine mai matasos si mai puternic. Daca totusi nu dorim sa renuntam la samponul obisnuit de par se poate prepara o infuzie concentrata de ceai de urzici, care se foloseste pentru clatire dupa fiecare spalare.
Ceai de urzică vie
Urzica vie este valoroasa, in egala masura ca planta medicinala sau comestibila. Ceaiul de urzica vie este apreciat pentru faptul ca nu isi pierde din proprietati si este un remediu dovedit pentru bolile de inima de rinichi si de diabet contribuind de asemenea la eliminarea toxinelor din organism.
Preparare ceai de urzică din planta verde
Modul de preparare a ceaiului de urzica este simplu: se pune o lingurita cu varf de planta de urzica (dupa ce a fost lasata la uscat), echivalentul a 2-3 pliculete de ceai, se toarna 250-300 ml de apa clocotita si se lasa la infuzat 5-10 minute.