Ne amintim cu încântare mare de ciocolata pregătită în casă pe vremea bunicilor. Toată lumea iubeşte ciocolata şi ar mânca fără oprire. Dar te-ai gândit vreodată să o prepari chiar tu, acasă?

Iată cum se pregătește cea mai bună rețetă de ciocolată de casă.
Ai nevoie de următoarele ingrediente:

• 250 g de lapte praf (preferabil integral),
• 125 g unt (cât mai gras),
• 150 g zahăr,
• 50 g cacao închisă la culoare,
• 100 ml de apă,
• esență de rom, vanilie, migdale, etc.
• alune, nuci, stafide sau fructe uscate – opțional – după gust

Preparare:
Ungeți o formă/tavă cu puțin unt și așterneți în ea folie alimentară sau hârtie de copt.

Puneți laptele praf (preferabil trecut prin sită) într-un bol. Adăugați pudra de cacao și puțină sare, pentru a intensifica gustul ciocolatei și omogenizați cu un tel.

Puneți apa și zahărul într-o crăticioară, pe aragaz. Aduceți la punctul de fierbere și dați focul la mic. Lăsați siropul să clocotească 5 minute. Nu îl lăsați mai mult, deoarece ciocolata va ieși prea tare și se va sfărâma.

Când este gata, adăugați untul tăiat cubulețe și amestecați continuu, pentru a se dizolva cât mai repede.

Încorporați apoi amestecul de lapte praf și cacao și amestecați repede cu lingura de lemn sau cu o paletă. Întrucât se întărește destul de repede, trebuie să vă mișcați repede.

Tot acum puteți adăuga, după gust, alunele, nucile, stafidele sau fructele uscate – aveți grijă însă ca alunele și nucile să fie suficient de bine mărunțite.

Mixați bine compoziția până când se omogenizează, apoi transferați-o în forma/tava pregătită mai sus. Nivelați frumos la suprafață și lăsați-o să se răcească.

După ce s-a întărit se păstrează undeva la rece, dar nu neapărat în frigider.

Se porționează în bucăți pătrate, dreptunghiulare sau în formă de romb, după preferiță.

Dacă nu doriți să le încorporați în compoziția de ciocolată, puteți presăra pe deasupra, înainte de răcire, alune, nuci, stafide sau fructe uscate. Să o savurați cu plăcere!
Poftă bună!