Vinetele sunt plante care au nevoie de un sol fertil, nisipos si bine drenat. Reactioneaza bine inclusiv atunci cand sunt cultivate pe soluri argiloase.

Umiditatea

Cel mai bine este sa udam vinetele direct sub radacina cu apa calda (20-25 °C) in orele de seara – atunci umiditatea nu se evapora la soare. Vinetele au nevoie de cantitati mari de apa, depasind nivelul necesar cultivarii tomatelor, de exemplu.

Lipsa apei afecteaza iremediabil planta, pana la caderea masiva a florilor sau a fructelor recent legate. A se evita, insa, excesul de apa, in special in perioada de plantare a rasadului. Cu cat planta creste mai mult, cu atat va avea nevoie de mai multa apa, mai ales in lunile iulie, august.

Temperatura

Vinetele sunt plante care iubesc caldura, au nevoie de temperaturi de 20-30 °C si pot suporta chiar si depasirea acestui prag (pana aproape de 40 °C), in timp ce semintele germineaza la 20-28 °C. Temperaturile mai mici de 15 °C nu sunt bine tolerate, ducand la avortarea butonilor florali, iar cele cu adevarat joase conduc la moartea plantei.

Polenizarea

Aceasta este foarte importanta deoarece florile de vinete care sunt nepolenizate sau incomplet polenizate, de obicei nu reusesc sa lege rod, cad de pe plante, mai ales in perioada timpurie a sezonului datorita temperaturilor scazute din timpul noptii, si vara la diferente mari de temperatura intre zi si noapte.

Transferul de polen in camp, se poate face prin vant, precum si cu ajutorul insectelor. Polenizarea optima in special in sere si solarii se face utilizand bondari.

Lumina

Este destul de importanta, in special in perioada de inflorire si de formare a fructelor. Lipsa luminii din abundenta opreste planta din crestere, indiferent de stadiul de dezvoltare.

Copilirea

După ce răsadurile plantate se înrădăcinează, e nevoie să înlăturați toți copilii care se formează până la ramificație. Dacă nu-i eliminați, acești copili pot crește foarte mari, pe ei se formeză mulți muguri,iar planta nu mai are putere suficienta pentru formarea legumelor.

Multitudinea de lăstari pe tulpină consumă din substanțele nutritive ale plantei, poate provoca diverse boli și o polenizare mai slabă. Indepărtarea copililor asigura și aerisirea mai bună a tufei.

Fertilizarea

Fertilizarea in timpul plantarii – adaugati 1 lingurita de superfosfat, 1-2 mana de compost si aceeasi cantitate de cenusa de lemn in groapa.

Fertilizarea dupa plantare – se pune fan sau paie pe sol, ca sa se pastreaza mai bine umiditatea, si nu creste iarba.

Fertilizarea in perioada de inflorire – se pregateste in avans un pansament organic din:
– gunoi de grajd proaspat – 0,5 galeti de 8 l;
– cenusa de lemn – o cutie de 1 litru;
– urzica sau verdeata tocata – o galeata de 8 litri.

Punem totul intr-un butoi de 50 de litri, il umplem cu apa si il acoperim cu un capac. Periodic mai amestecam. Dupa 5-8 zile, este gata.

Turnam 2 litri din compozitia finala intr-o galeata de 8 litri, adaugam 6 litri de apa si udam vinetele. De obicei se recomanda sa punem 1 litru sub tufa, dar daca este foarte cald, punem mai mult.

Dupa inca o saptamana, tratam din nou vinetele cu sulfat de potasiu (1 lingurita la 10 litri de apa), pansamentul ramane neschimbat pana la a doua sau a treia saptamana de fructificare.

Culegeți la timp primele legume

O altă metodă cu ajutorul căreia puteți obține un randament ridicat este să culegeți la timp primele legume. Nu e nevoie să așteptați până se coc toate vinetele.

Odată ce ați văzut că vânăta are mărimea potrivită și este coaptă, tăiați-o. După ce veți face acest lucru, legumele mai mici vor începe să crească mult mai repede. Planta își va orienta toate puterile spre legumele mici și florile existente pe tufă.

Sfat: Aveți grijă să tăiați vinetele coapte, nu le rupeți, ca să nu deteriorați tufa.

Boli și dăunători

Combaterea bolilor și dăunătorilor se poate face tot cu soluții din plante, așa cum vă propunem în tabelul de mai jos.

cultura vinete tabel

Spor la grădinărit!