Prăjitura Regina Maria – o prăjitură de casă fină, foarte delicioasă!
Pare sofisticată, dar nu e deloc greu de facut.
Ingrediente la o tavă de 25×35 cm:
Blat de vanilie:
– 5 oua,
– 100 g faina,
– 100 g zahar,
– 20 ml ulei,
– putina sare,
– un plic zahar vanilinat.
Blat cu nucă:
– 6 albusuri (sau 5 de la oua mari),
– 150 g nuca macinata (nu foarte fin),
– 120 g zahar,
– 40 g faina alba,
– putina sare.
Crema:
– 5-6 galbenusuri,
– 180 g zahar,
– 30 g faina,
– 40 g cacao,
– o lingurita esenta rom.
– 300 g unt sau mascarpone – e foarte buna in ambele variante; cu unt, crema va fi mai ferma.
Glazura:
– 140 g ciocolata cu lapte (sau 100 g ciocolata amaruie),
– 100 ml frisca lichida.
MOD DE PREPARARE
Preparare crema
– Separa albusurile de galbenusuri.
– Galbenusurile le vei folosi la crema, iar albusurile la blatul de nuca.
– Pune galbenusurile intr-un bol metalic si mixeaza-le pe baie de abur impreuna cu zaharul, pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit.
– Amesteca cacaua cu faina si adauga-le treptat, mixand pe baie de abur, pana cand crema are consistenta unei budinci. Adauga esenta. Raceste-o bine, punand bolul intr-un vas cu apa rece.
– Untul sau mascarpone mixeaza-le usor, apoi adauga in 2-3 transe budinca de cacao, mixand pana la omogenizare, pana cand crema are consistenta legata si ferma.
– Da crema la frigider.
Preparare blatul de vanilie
– Separa albusurile de galbenusuri.
– Mixează spumă albusurile cu putina sare, apoi adauga treptat zaharul.
– Galbenusurile le amesteci bine cu uleiul, apoi le adaugi mixand usor.
– La final incorporezi faina cernuta si mai mixezi putin la viteza mica.
– Pregatesti tava pentru cuptor si o tapetezi cu hartie pentru copt.
– Torni compozitia, nivelezi si introduci tava in cuptorul preincalzit la 175 grade, pentru 15-20 minute, pana cand e usor rumen.
– Scoti si lasi la racit, apoi desprinzi hartia de copt.
Preparare blatul cu nucă
– Mixează spumă albusurile cu putina sare, apoi adauga treptat zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul topit.
– Amesteca faina cu nuca si incorporeaza-le treptat in albusuri.
– Pregateste tava in care ai copt primul blat, tapeteaza cu hartie pentru copt si distribuie, lingura cu lingura, compozitia.
– Niveleaza, apoi baga tava la cuptor si coace pentru 15-20 minute, pana cand blatul e auriu/usor rumen.
– Scoate si lasa la racit, dar nu desprinde hartia de copt.
Asamblare
Aici avem 2 variante:
1. pui blatul de vanilie, jumatate din crema, blatul de nuca si apoi crema ramasa;
2. tai blatul de vanilie in doua felii, asezi o felie, apoi jumatate din crema, apoi blatul de nuca (cu partea de deasupra peste crema si desprinzi usor hartia),
apoi crema ramasa si felia a doua de blat si treci la prepararea glazurii.
Eu am ales varianta 2, dupa ce in prealabil am scos crema de la rece, am lasat-o putin la temperatura camerei, apoi am asamblat.
Pregatesti glazura, topind pe baie de abur ciocolata impreuna cu frisca, pana la omogenizare. Racesti usor, apoi torni peste prajitura si nivelezi.
Presari nuca macinata sau ciocolata alba rasa.
Dai prajitura la frigider pentru cateva ore bune, apoi o portionezi. Poftă bună!