Zborul cu avionul a devenit în ultimii ani un mijloc de transport facil pentru foarte multi europeni, inclusiv pentru români. Putini dintre noi stiu că cel mai sigur mijloc de transport ascunde si un mare pericol. Expertii NASA arată că prin zbor ne expunem la radiatii.
Potrivit The Independent, expertii NASA au dezvaluit adevaratul pericol in ceea ce priveste zborul cu avionul. Cu toate ca este cel mai sigur mod de transport, din punct de vedere statistic, trebuie sa stim ca atunci cand alegem sa calatorim cu avionul, ne putem expune la radiatii care, in timp, ne pot afecta sanatatea.
Zburam aproape de limita superioara a troposferei (stratul inferior al atmosferei), la 11.887 de metri inaltime, astfel, spun expertii NASA, intram in contact cu particule atomice cosmice ce pot fi daunatoare. Cand suntem la pamant, e mai putin probabil sa intram in contact cu acestea datorita campului magnetic care inconjoara planeta noastra. „Particulele cu energie suficienta, totusi, pot patrunde atat in magnetosfera, cat si in atmosfera, unde se ciocnesc cu molecule de azot si oxigen. Aceste coliziuni determina particulele de energie inalta sa se descompuna in particule diferite prin procese cunoscute drept cascade nucleonice si electromagnetice. Daca ati putea vedea particulele de la fereastra avionului, le-ati observa ca se strang intr-o regiune deasupra avionului. Densitatea atmosferei face ca decaderea sa se petreaca predominant la o inaltime de 18.288 de metri de pamant ceea ce creeaza un strat concentrat de particule de radiatii cunoscut sub numele de maximul Pfotzer. Ceea ce inseamna ca membrii echipajului sunt clasificati drept «lucratori exputi la radiatii» datorita expunerii lor continue la razele cosmice“, declara expertii NASA.
Eddie Semones, un expert NASA, a explicat pentru Business Insider: „Radiatiile cosmice nu reprezinta un risc semnificativ de expunere la sol. De fapt, obtineti mai multa expunere din materialul radioactiv natural al Pamantului decat din razele cosmice galactice“. Acesta este si motivul pentru care NASA nu permite astronautilor sa petreaca mai mult de un an pe orbita. Agentia spatiala nu doreste sa le mareasca acestora riscul de cancer de-a lungul vietii cu mai mult de trei procente, noteaza sursa citata. Cu toate acestea, nu exista limite oficiale pentru membrii echipajelor de zbor in Statele Unite. Între timp, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directiva care limiteaza expunerea aeronavelor la radiatiile cosmice in mai 1996, implementata din mai 2000.
Comisia Internationala pentru Protectia Radiologica recomanda membrilor echipajului sa nu fie expusi la mai mult de 20 millisieverts (mSv) pe an, in timp ce publicul larg ar trebui sa primeasca mai putin de 1 mSv pe an. Expunerea anuala a echipajelor de zbor este estimata la 3 mSv. NASA a studiat ulterior radiatiile cosmice in ianuarie 2017, facand masuratori intre 7.924 de metri inaltime si 36.576 de metri deasupra Pamantului.