Cele mai comune simptome ale lipsei de zinc sunt tulburările de somn şi de comportament, mătreaţa, întârzierea procesului de vindecare a rănilor, diareea, eczeme, psoriazis sau acnee, retard de creştere, cu precădere la copii, căderea părului, despicarea unghiilor, pierderea gustului sau mirosului, scăderea apetitului, uscarea pielii şi apariţia iritaţiilor.

Deficitul de zinc poate produce numeroase simptome fizice și tulburări în organism, datorită faptului că acest mineral este implicat în multiple funcții biochimice în celulele corpului. Cele mai afectate sunt sistemul imunitar, sistemul nervos central, sistemul gastrointestinal, sistemul scheletic, reproductiv și epidermic: – tulburări de creștere – risc de infecții (diaree, pneumonie, malarie) – căderea părului – vindecarea înceată a rănilor – oboseală cronică – acnee – colesterol crescut – osteoporoză.

Alimente care conţin acest mineral esenţial:

Gălbenuşul de ou

Este o sursă bună de zinc, precum şi de vitaminele A, E, D, şi K şi alte minerale esenţiale. 100 de grame de gălbenuş de ou conţine 4,93 miligrame de zinc.

Curcanul

Carnea de curcan este printre cele mai bune surse de zinc, însă este important ca aceasta să fie gătită sănătos. Nu sunt indicate mezelurile din curcan şi carnea prăjită. 100 de grame de carne de curcan conţin 3.09 miligrame de zinc.

Seminţele de susan

Conţin o cantitate impresionantă de zinc – 7.75 miligrame la suta de grame. Pot fi presărate în salate, în smoothie-uri şi adăugate în pâine sau biscuiţi.

Nucile caju

Sunt foarte sănătoase, fiind bogate în zinc şi în grăsimi bune. 100 de grame de nuci caju conţin 5.35 miligrame de zinc.

Zincul se găsește si în carnea de vită macră, fasole gătită, mazăre. soia, linte, carne de pui, pește, cereale integrale, quinoa, nuci, semințe (de dovleac, de susan)