Ouăle sunt considerate a fi un aliment complet, cu o mulţime de beneficii pentru organism.
Un ou conţine peste 13 nutrienţi esenţiali care se regăsesc preponderent în gălbenuş.
Ouăle sunt o sursă excelentă de:
– vitamine din complexul B, care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a corpului;
– vitamina A, importantă pentru creştere şi dezvoltarea corpului;
– vitamina E, cu rol protector împotriva cancerului şi a bolilor de inimă;
– vitamina D, care favorizează o absorbţie mai bună a mineralelor şi are grijă de sănătatea sistemului osos;
– iod, care este important pentru sănătatea tiroidei;
– fosfor, care aduce o mulţime de beneficii pentru oase şi dinţi;
– luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi care protejează ochii de cataractă şi degenerescenţă maculară.
Acum că ştim câţi nutrienţi importanţi se regăsesc în ouă, iată ce se întâmplă în corp dacă mănânci 2 ouă pe zi care, potrivit specialiştilor, s-a demonstrat că ar fi un consum optim al acestui aliment:
1. Creierul este protejat datorită colinei
Ouăle conţin un ingredient minune numit colină, care este o vitamină cu rol crucial pentru sănătatea creierului. Deficiența colinei duce la scăderea memoriei. Două ouă consumate pe zi furnizează o cantitate suficientă de colină.
2. Vederea se păstrează datorită luteinei
Datorită conţinutului ridicat în luteină şi zeaxantină, consumul regulat de ouă aduce o mulţime de beneficii pentru sănătatea ochilor, protejând vederea de afecţiuni grave.
3. Calciul se absoarbe mai bine
Datorită conţinului ridicat de vitamina D, ouăle favorizează o mai bună absorbţie a calciului. Astfel că se întăreşte sistemul osos, iar dantura ta are numai de beneficiat de pe urma consumului zilnic de ouă.
4. Părul şi pielea sunt mai strălucitoare, iar ficatul este protejat
Ouăle sunt foarte bogate în vitamina B12 care este importantă pentru sănătatea părului şi a pielii.
Fosfolipidele din ouă ajută la eliminarea toxinelor din ficat.
5. Scade riscul bolilor cardiovasculare
Colesterolul din ouă este echilibrat cu fosfatide, deci nu dăunează sănătății. Ouăle conţin acizi graşi omega-3 care scad nivelul trigliceridelor, reducând astfel riscul bolilor cardiovasculare.
6. Te ajută să slăbeşti
Dacă combinați o dietă cu conținut scăzut de calorii cu consumul de ouă de găină la micul dejun, veți pierde în greutate de două ori mai repede. Un astfel de mic dejun vă satură mult timp, permițându-vă să reduceți cantitatea de alimente consumate într-o zi.
7. Reduce riscul de cancer
Colina, care este atât de necesară pentru creier, reduce, de asemenea, riscul de cancer. Conform rezultatelor unui studiu, pentru femeile a căror dietă zilnică în adolescență a inclus ouă, riscul de a dezvolta cancer de sân a scăzut cu 18%.
8. Sunt importante pentru femeile care doresc să rămână însărcinate
Ouăle conţin mult acid folic (B9) care este important pentru o dezvoltare armonioasă a fătului şi împiedică apariţia problemelor la nivelul creierului. De aceea, vitamina B9 este atât de necesară pentru femei în timpul planificării sarcinii. 1 ou de găină conține 7,0 mcg de vitamină.