Leușteanul, nelipsit din bucătăria românilor, nu are doar un gust plăcut, ce dă savoare ciorbelor și altor mâncăruri, ci și numeroase proprietăți, ce ajută la prevenirea, chiar vindecarea unor afecțiuni. Este o plantă aromatică de origine mediteraneană, cunoscută şi apreciată din antichitate, atât în scop culinar cât şi medicinal.

Leușteanul conține multe vitamine și minerale, precum: sodiu, potasiu, vitamina A, vitamina C, calciu, magneziu și zinc. Conține și aproximativ 170 mg de quercitină, per 100 g. Quercitina este extrem de importantă pentru organismul uman, ajutând la sănătatea inimii, reglarea tensiunii arteriale, sănătatea prostatei și a ficatului etc.

Grație proprietăților terapeutice, leușteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor respiratorii, endocrine, renale, ale aparatului urinar și pentru întărirea sistemului imunitar. Este un remediu eficient într-o multitudine de boli precum anorexie, răceală, gripă, dureri de gât și amigdalită.

Beneficiile aduse de leuștean sănătății

Menține sănătatea plămânilor – ajută la expectorația excesului de mucus și salivă. Datorită compusului chimic eucaliptol, această plantă-minune reduce inflamațiile ce apar la nivelul plămânilor.

Are proprietăți anitiinflamatoare – unul dintre compușii găsiți în leuștean care contribuie la proprietățile sale anti-inflamatorii este quercetina. Tratează ateroscleroza, astmul, guta, artrita și hemoroizi.

Ameliorează durerile de cap – frunzele de leuștean au în compoziție substanțe benefice ce duc la scăderea tensiunei arteriale.

Facilitează digestia – conține compusul antiinflamator limonen, despre care un studiu a demonstrat că are efecte antiinflamatorii semnificative la șobolanii cu colită.

Ceaiul de leuștean – tratează rapid și eficient multiple boli

Ceaiul preparat din semințe de leuștean liniștește rapid durerile de stomac. Putem spune, pe bună dreptate, că leușteanul este mai degrabă o plantă medicinală decât o simplă legătură de zarzavat. Treptat, specialiștii au constatat că această băutură este eficientă și în tratarea problemelor hepatice și a icterului. Pentru că reușește să calmeze durerile abdominale cauzate de acumularea de gaze, ceaiul de leustean este folosit și ca tratament al colicilor la bebeluși.

Preparare

Se pun frunzele plantei la uscat (de preferat de provenienta bio), după care se mărunțesc și se depozitează într-un recipient curat și uscat. Se poate prepara ceai de leuștean și din frunze proaspete. Pentru prepararea unei căni de ceai trebuie să adaugi o linguriță de plantă atunci când apa clocotește. După aceea, acoperă vasul și lasă la infuzat timp de 10 minute. Strecoara ceaiul și consumă-l cu miere și o felie de lămâie. Vei avea parte de o experiență aromată și relaxantă.

Previne formarea pietrelor la rinichi

Un factor esențial în prevenirea formării pietrelor la rinichi este consumul mare de apă. Leușteanul este ceea ce se numeste aquaretic. Promovează diureza apei în corp și urinarea fară pierderea de electroliți.

Ameliorează simptomele menstruației

Leușteanul este des folosit în ameliorarea unor simptome menstruale, cum sunt crampele și balonarea. Se pare că beneficiile pe care le poate oferi în această perioadă a lunii se datorează în mare parte densității sale nutritive.