În scop medicinal, hreanul se folosește ca atare sau ras împreună cu oțetul ca leac în bronșite, pneumonii, astm, gripă, răceli, cardiopatie, hipertensiune arterială (cură cu hrean şi miere de albine, se ia dimineaţa câte o lingură înainte de micul dejun), inapetență și stări de debilitate fizică.
De asemenea ajută digestia, tusea, guturaiul și alte afecţiuni ale căilor respiratorii superioare și nevralgii intercostale.
Proprietatea lui de a stimula transpiraţia îl recomandă ca remediu pentru scăderea temperaturii corporale.
Administrare
Tinctura de hrean
Se dă prin răzătoare (de preferat mică) rădăcinile și se adaugă într-un borcan până se umple o treime din acesta, peste care se adaugă alcool alb alimentar de 60º – 80º. Amestecul se macerează timp de 8 – 10 zile, după care se strecoară si se poate consuma câte o jumătate de linguriță, de 3-4 ori pe zi. A se păstra la loc răcoros.
Rădăcina de hrean rasă
Se pune în cataplasme pentru calmarea nevralgiilor și junghiurilor. Rădăcina de hrean rasă în amestec cu mierea se consumă dimineaţa câte o linguriţă înainte de masă, într-o cură de 30 zile, pentru combaterea bolilor cardio-vasculare.
Hrean cu oțet
Se obține astfel: o rădăcină de hrean dată prin răzătoarea mică se introduce într-o sticlă (de sticlă) peste care se adaugă, cât să acopere hreanul, oțet de mere cu miere de albine. Amestecul se lasă la macerat timp de 10 zile într-un loc cald. Este recomandat în tratarea parezelor faciale, descuamării pielii, seboreii, acneii, tamponând zona cu probleme cu un tampon de vată înmuiat în oțet.
Siropul de hrean se obține astfel:
Rădăcina de hrean se dă prin răzătoare, se adaugă patru linguri de miere de albine și se amaestecă bine, până când mierea se omogenizează, lăsându-se la macerat câteva minute (15-30 minute) pentru a se lăsa sucul, după care se strecoară cu un tifon. Pulpa care rămâne după ce tot sucul a fost stors, se fierbe cu puțină apă, cât să o acopere. Se stoarce iarăși sucul, se lasă la răcit și se amestecă apoi cu sucul obținut prima dată. Siropul astfel obținut este recomandat în afecțiuni precum astmul, bronțita cronică, afecțiuni ale căilor respiratorii și sănătatea pielii. Se administrează câtre trei linguri pe zi.
Contraindicații administrare hrean
Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu varste sub 4 ani, atunci când este consumat pe cale orală, deoarece poate cauza probleme digestive.
Nu se recomandă să se consume hrean în cantități mari, pe cale orală, dacă persoana este însărcinată sau alăptează.
Tinctura de hrean nu este considerată un remediu sigur dacă este folosită în mod regulat ori în cantitați mari, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.
Pentru că hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomandă folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacienții cu boli inflamatorii intestinale, la cele cu infecții sau alte afecțiuni ale tractului digestiv.
În cosmetică
Tamponarea tenului cu oțet de hrean are efect de stimulare a circulației, efecte tonice asupra pielii și menține tinerețea pielii.
De asemeni, se poate aplica suc proaspăt de hrean timp de 5-10 min apoi se spală fața cu lapte călduț.
În caz de descuamare a tenului, pete sau pistrui, se curăță cu tincture de hrean sau oțet de hrean, după care se aplică un unguent de gălbenele.