Lacrima Maicii Domnului sau Floarea de ceara este una dintre cele mai iubite flori, care poate infrumuseta orice spatiu din casa sau gradina. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se spune ca floarea produce mir in mod natural si ca are proprietati curative.

Iata cum o ingrijesti pentru a te bucura de proprietatile sale ornamentale

Lacrima Maicii omnului sau Floarea de ceara este una dintre cele mai iubite flori, care poate infrumuseta orice spatiu din casa sau gradina. Beneficiile acestei plante miraculoase sunt renumite: se crede ca floarea produce mir in mod natural si ca are proprietati curative. Iata de ce este bine sa o ai in casa sau in gradina si cum o ingrijesti pentru a te bucura de proprietatile sale ornamentale, scrie fabricatinromania.info.

Lacrima Maicii Domnului, floarea care produce mir

Lacrima Maicii Domnului (Hoya Carnosa) sau Floarea de ceara este o planta cu aspect unic si parfum imbatator. Orginara din India, China si Australia, aceasta floare face parte din familia Asclepidaceae, iar denumirea stiintifica este de Hoya Spp. Se gaseste in peste 250 de specii si varietati si infrumuseteaza orice spatiu al casei sau al gradinii.

Denumirea de Lacrima Maicii Domnului nu este intamplatoare. Aceasta planta delicata, de culoare alb-rozalie, elimina, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat, bun la gust. De altfel, floarea de ceara Hoya Carnosa este folosita indeosebi la confectionarea de metanii pentru calugari si crestini.

Lacrima Maicii Domnului infloreste vara, din mai pana in septembrie, si este la mare cautare mai ales la Manastirea “Franciscana Maria Radna”, din judetul Arad, in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe data de 15 august. Atunci, credinciosii se strang dupa slujba oficiata in cinci limbi si pornesc in padurea din spatele manastirii in cautarea acestei flori care produce mir in mod natural.

Lacrima Maicii Domnului: Ingrijire, inmultire, Inflorire

Hoya, aceasta bijuterie a florilor de apartament si de gradina este o planta cataratoare, perena, cu tulpini lungi si flexibile, ce permit asezarea lor pe spalieri. Frunzele sunt lucioase, carnoase si parfumate, de culoare verde inchis. Florile sunt albe, grupate in forma de stea, iar in mijloc au culoarea roz si rosu. Florile emit picaturi dulci, incolore.

Lacrima Maicii Domnului infloreste abia la maturitate si doar pe tulpini mai lungi de 30 de cm. In timp ce unele specii ajung la maturitate in primul an de viata, altele ajung chiar si dupa cinci sau zece ani. Insa la baza infloririi plantei se afla o ingrijire adecvata, fie ca vorbim de exemplare asezate in ghiveci, ca plante de apartament, fie ca sunt plantate in exterior.

Temperatura, dar si modul de udare sunt esentiale in injrijirea si inflorirea ”florii de portelan”. Asadar, aceasta nu necesita caldura mare, dar nici o udare excesiva. Conditiile optime de temperature sunt 15-18 grade C si apa putina. De asemenea, este important sa nu ii schimbati locul prea des.

Udarea plantei Lacrima Maicii Domnului se face in mod regulat, evitandu-se excesul de umezeala, care duce la putrezirea radacinilor si vestejirea frunzelor. Daca totusi va aflati intr-o astfel de situatie, ca sa salvati planta trebuie sa o transplantati imediat intr-un pamant proaspat care sa lase apa sa se scurga repede. Atentie ca substratul de cultura trebuie bine drenat, alcatuit din pamant de padure, turba fibroasa si nisip, in parti egale. Transplantarea se face primavara si numai daca este necesara.

Lacrima Maicii Domnului nu necesita ingrasaminte in exces, aceastea daunand procesului de inflorire sau compromitandu-l in totalitate. Dar, odata ce bobocii sunt formati, trebuie sa protejati planta de curentii de aer, caldura excesiva si seceta prelungita, care pot provoca ingalbenirea si caderea acestora. De asemenea, nu aveti voie sa taiati tulpinile care au inflorit, macar pedunculii florali (coditele care au purtat florile) dupa trecerea florilor, acestia fiind purtatorii noilor flori din anul urmator.

Inmultirea speciilor de Hoya se face prin butasi prelevati vara sau primavara, prin marcotaj serpuit (ingroparea unor portiuni din lastarii fara flori) sau prin seminte.

Floarea de ceara:

Desi este o planta rezistenta, udarea necorespunzatoare o poate deregla. Planta se redreseaza dupa o ce udarea este reglata. Daca Floarea de ceara sau Lacrima Maicii Domnului este tinuta impreuna cu alte plante, este posibil sa fie invadata de musculite albe de sera, care pot fi inlaturate cu insecticid.