Papilele gustative cu siguranță vor fi încântate de aceasta dulceață de prune cu miez de nucă! Merge de minune alături de o brânză maturată, la o plăcintă, o ruladă, prajitură sau efectiv direct pe o felie de pâine cu unt.

Conținutul de zahăr este destul de mic, așa că pe lângă faptul că este gustoasă, este și foarte sănătoasă, zahărul putând fi foarte bine înlocuit cu mierea.

Ingrediente:
2 kg prune fără sâmburi,
500 g zahăr,
250 g nucă tocată grosier sau ruptă,
sucul de la o lămâie,
2-3 lingurițe scorțișoară,
o lingură extract de vanilie.

Mod de preparare:
1. Curățăm prunele de sâmburi, le tăiem cuburi și le punem într-o cratiță largă.

2. Punem și zahărul deasupra, zeama de lămâie și le amestecăm ușor din când în când până se topește zahărul. Le lăsăm așa câteva ore.

3. După ce zahărul se dizolvă complet, scurgem zeama lăsată de prune și o punem la fiert împreună cu extractul de vanilie și scorțișoara, până se reduce la jumătate cantitatea de lichid.

4. Adăugăm prunele, nucile tocate și fierbem în continuare.

5. Dulceaţa este gata când siropul devine suficient de dens, încât picurat pe o farfurie să nu curgă. Cât de mult fierbem dulceaţa ţine de preferinţe, în mod sigur nu există o singură reţetă pentru toate gusturile.

6. Turnăm în borcane sterilizate, învelim în prosoape și lăsăm să se răcească treptat.

Savurați-i aroma! Poftă bună alături de cei dragi!