De ce nu se coc rosiile? Care sunt cauzele si cum sa procedezi pentru a te asigura ca vei avea rosii coapte si gustoase din gradina proprie. Iata ce trebuie sa stii si cum sa ajuti plantele.

Daca si tu ti-a pus aceasta intrebare, trebuie sa stii ca motivele pot fi multiple. Tocmai de aceea, ar trebui sa te asiguri ca ai urmat toti pasii pentru a stii cum sa procedezi.

In primul rand, va trebui sa vorbim despre fertilizare. Daca plantele sunt suprafertilizate, adica au primit prea mult azot, atunci exista o problema.

Azotul stimuleaza cresterea plantelor, asadar seva va fi directionata catre producerea frunzelor si nu catre coacerea fructelor. Tine minte ca plantele au nevoie, pe langa azot, de fosfor si potasiu.

Pentru cei ce nu stiu, fosforul stimuleaza producerea de flori si fructe, in timp ce potasiul ajuta plantele la coacerea fructelor, dar si in procesul de fotosinteza.

Pe langa ingrasaminte, plantele au nevoie si de apa. La intrebarea de ce nu se coc rosiile, raspunsul poate fi pentru ca plantele nu au destula apa sau exista prea multa apa in pamant.

Daca rosiile nu primesc destula apa, atunci plantele se vor dezvolta si implicit fructele nu se vor coace complet. In acelasi timp, daca plantele primesc prea mult apa exista riscul de aparitie al bolilor sau de putrezire al radacinilor.

Expertii recomanda sa utilizam irigarea prin picurare pentru a ne asigura ca plantele primesc destula apa si la timp. Mai mult, irigarea prin picurare reduce si riscul de aparitie al bolilor.

Mai mentionam faptul ca tomatele nu trebuie udate in timpul zilei, mai ales daca temperaturile sunt extrem de ridicate. Iti recomandam sa le uzi la apus, pentru ca plantele vor absorbi apa pe parcursul noptii.

Si daca tot am adus vorba de temperaturi, ar trebui sa stii ca temperaturile ridicate poate afecta coacerea rosiilor. Cand valoarea din termometre depaseste 29 grade Celsius, plantele nu mai produc licopen si caroten, adica pigmentii responsabili pentru culoarea rosie a fructelor.

Daca obisnuiesti sa cultivi rosiile in solar, atunci ar fi bine sa stii si cum sa face aerisirea acestuia in mod corect, pentru ca plantele sa nu fie afectate de temperaturile ridicate. Aerisirea solarului se face in permanenta. Solarul se lasa deschis pe timpul zilei, insa si pe timpul noptii.

Totodata, va trebui sa aerisesti solariile atat pe la capete, cat si prin laterale, asa ca este necesar sa ridici poalele solarului pentru ca legumele tale sa se poata dezvolta in mod corect.

Lumina solara directa poate afecta, de asemenea, coacerea rosiilor. Lumina prea puternica poate duce la decolorarea fructelor, dar si la oparirea acestora, asadar ia in considerare folosirea unor plase pentru filtrarea razelor ultraviolete.

Nu uita nici de copilirea rosiilor, un proces necesar pentru coacerea fructelor. Daca exista prea multi lastari sau copili, planta isi va directiona seva catre cresterea acestora si nu catre fructe, asadar va trebui sa ii elimini pentru a obtine o recolta bogata.

Conform expertilor, copilirea rosiilor trebuie facuta in momentul cand acei lastari nedoriti vor atinge o lungime de 2-3 cm. Mai mult, acestia nu trebuie lasati sa se dezvolte mai mult de 5 cm. Cu cat ii vei indeparta mai repede, cu atat vei salva mai mult din energia plantei.