Varza murată sau varza acră este nelipsită din alimentația românilor și din butoaiele gospodinelor care se pregătesc să-și încheie cu succes activitățile culinare pentru sezonul de iarnă, adică seria borcanelor de murături așezate cu grijă în cămară!

De Sfântul Dumitru, prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 26 octombrie, gospodinele din România păstrează cea mai veche tradiție: aceea de a pune varza la murat, pentru iarnă.

Dacă vreți să știți care este cea mai bună rețetă de varză acră, puteți s-o încercați cu încredere pe cea recomandată de noi, specifică gospodinelor din Banat.

De ce este bine să pui varza la murat de Sfântul Dumitru

Potrivit gospodinelor, dacă vrei să respecți tradiția, atunci trebuie neapărat să umpli un butoi cu varză de Sfântul Dumitru. Motivul este acela că, varza trebuie să se mureze până se intră în Postul Crăciunului.

În al doilea rând, varza se pune la murat de Sfântul Dumitru întrucât se crede că aceasta nu se va înmuia.

Rețetă varză murată ca în Banat

1. În primul rând, pentru ca varza să fie corespunzătoare pentru murat și să nu se înmoaie, trebuie aleasă cu grijă. Adică verzele se aleg după subțirimea foilor care, totodată, nu trebuie să fie cu mult mai mari de-o palmă.

2. Fie ca folositi un butoi de lemn sau de plastic, aveti grija ca sa fie spalat si sa nu aiba miros de la continutul anterior. Dezinfectarea butoiului de plastic se poate face cu apa fierbinte si cu bicarbonat: 1 lingura cu varf de bicarbonat la 1 litru de apa. Se lasa solutia 2-3 ore in butoi, apoi se clateste cu apa calda si apoi cu apa rece.

3. Verzele alese pentru murat se spală bine, se îndepărtează primul strat de frunze, se scobesc de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare, după care se așează în butoi cu cotorul în sus: se pune un rând de varză, un rând de sare grunjoasă neiodată, ș.a.m.d.

Pentru că este o rețetă de varză murată specific bănățeană, în această parte a României gospodinele mai aleg să adauge printre verze și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.

4. După ce butoiul s-a umplut cu varză, se adaugă: hrean, beţe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeama, piper şi cimbru. ATENŢIE, Hreanul întăreşte frunzele de varză!

Este recomandat să folosim şi crenguțe de busuioc uscat, deoarece ajută varza să rămână în stare intactă cât mai mult timp, fără a face floare.

La un butoi de varza aveti nevoie de o cantitate de sare care sa echivaleze cu 30 de grame la fiecare 10 litri de apa rece, daca nu ati pus sare in scobitura de cotor.

Daca ati pus sare si la fiecare capatana, atunci puneti numai 20 de grame la fiecare 10 litri de apa, ceea ce la masuratoarea din ochi ar veni o lingura plina de sare le fiecare 10 litri de apa, iar la 100 de litri se mai adauga inca o lingura de sare.

Daca puneti prea putina sare riscati sa nu se conserve prea bine varza (se poate altera), iar daca e prea multa se blocheaza procesul de murare.

5. După ce ați încheiat acest proces, se acoperă totul și se lasă 3 zile fără apă, ca varza să se ”așeze” bine. Apa se toarnă în butoiul cu varză după 3 zile și se pitrocește (se suflă aer în butoi cu ajutorul unui furtun care trebuie să fie suficient de lung ca să atingă fundul butoiului) tot o dată la 3 zile, până se acrește.

Varza pusă la murat de Sfântul Dumitru trebuie menținută permanent în saramură, motiv pentru care, deasupra, se mai așează câteva bucăți de lemn, peste care se pune o greutate (de obicei o piatră).

În funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varza murată astfel, după cea mai bună rețetă bănățană, ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună!