Cand aud de produse pentru dezintoxicare ma apuca groaza.
Unii au senzatia ca toti suntem intoxicati, mai avem putin si ajungem internati la toxicologie pe aparate ca sa nu murim.
Deci, 99,99% din prostiile care promit dezintoxicarea sunt MINCIUNI GOGONATE.
Sa iti explic de ce.
Metabolismul medicamentelor este unul din cele mai bine studiate lucruri de pe planeta asta.
Ca trebuie sa stii cum actioneaza, cat de repede actioneaza, cat dureaza actiunea, in cat timp iese din sistem si interactiunea cu alte medicamente.
Asa cum corpul tau ‘detoxifica’, sau mai bine zis elimina un medicament, tot asa va ‘ detoxifica ‘ orice alta substanta mai mult sau mai putin daunatoare.
Fazele metabolismului :- faza I ( oxidare, reducere, hidroxilare ) si faza a II ( sulfatare, glucuronidare, acetilare) ale unor medicamente sunt bine studiate (1).
Faza I necesita de obicei activarea unor enzime ale citocromului P450.
Faza a II-a necesita activarea unor sisteme enzimatice speciale si inseamna reactii de conjugare – glucurono-conjugare, metilare, glutation conjugare, acelilare, etc ).
Ideea ca suntem intoxicati cu tot felul de minuni si folosirea unor termeni precum ‘ detoxifierea organismului’ langa paine cu glucide rafinate si ulei hidrogenat care innobileaza masa unor specialisti este o gaselnita mizerabila de marketing.
Ficatul se descurca minunat sa detoxifice o multime de substante – medicamente, chimicale prin niste reactii specifice.
Nu doar ficatul. Dar el chiar stie sa detoxifice.
Un sistem major pentru detoxifiere este sistemul glutation S transferazei. Dar ficatul tau nu are nevoie de Clisma pe Gura la Suprapret ( TM ) – ColonShit sau de cerealele din painea preaslavita pentru detoxifiere.
Culmea este ca un extract de 800 mg de EGCG extras din ceaiul verde creste cu 80% activitatea sistemului glutation S transferazei implicat in detoxifiere.
Am scris despre asta pentru Jurnalul National de foarte mult timp.
Bine ar fi sa nu bagi toxicele pe care le gasesti in tigari, alcool in exces, medicamente, dar si toxicele alimentare de tip zahar si grasimi hidrogenate.
Daca bagi porcarii in tine asta iti strica o mare parte din membranele celulare, si faci rezistenta la insulina sau prediabet sau sindrom metabolic.
Ficatul gras este si el o parte in sindromul asta.
Si apare tot de la combinatia de zahar cu margarina.
Astea sunt ascunse in extrem de multe produse, din pacate.
Tot ce inseamna patiserie, cofetarie, fainoase, zaharoase, dulciuri contin asa ceva.
Si ar trebui limitate la o zi de trisat saptamanal.
Evident, daca le faci in casa si stii ce bagi in ele este alta treaba.